Шестмесечен котарак на име Пупи ще бъде под шестмесечна карантина.

Животното е оцеляло след пътуване през Средиземно море със своя тунизийски собственик и е акостирало на пристанището на остров Лампедуза. В добро здраве е и има кой да се грижи за него. Той обаче ще трябва да остане под карантина, по думите на кмета на града Тото Мартело, предава AFP.

Кметът Мартело написа в социалните мреци, че котаракът е прекарал няколко дни в мигрантски център заедно със собственика си след пристигането им с лодка в Италия на 1 юли.

Той след това е бил изпратен във ветеринарна клиника за наблюдение. Там местните здравни власти установили, че котката, която вече стана известна в социалните мрежи, е в "добро здраве" и не демонстрира симптоми на болести, казва Мартело.

 

Котаракът все пак ще трябва да остане под шестмесечна карантина, за да са сигурни ветеринарите, че той няма бяс. Междувременно местен жител от Лампедуза е предложил да поеме "попечителството" над животното.

Мигранти от Либия и от други места в Северна Африка продължават да пристигат на бреговете на Италия, най-често след като са били спасени от хуманитарни кораби или пък чрез собствените си малки лодки.

По-рано вестник LA Repubblica написа, че повече от 100 мигранти са пристигнали в Лампедуза на 1 юли в общо 11 различни плавателни съда. В една от тези лодки е пътувал и котаракът Пупи.

"Това е история, която може да изглежда сякаш е от малко значение, но тя показва с колко процедури и задачи, понякога доста неочаквани, трябва да се справя общинската администрация, когато сме изправени пред пристигащи мигранти", каза кметът Мартело.