Норвежко-руска експедиция е взела проба от потънала преди повече от 30 години съветска ядрена подводница. Според предварителни данни радиацията в нея е около 100 000 пъти над нивото, обичайно за чистите води в района, съобщава bg-voice.com, позовавайки се на TV2.

Предстоят да бъдат направени нови анализи, но според ръководителя на норвежкия екип засега няма директна опасност за хората на изследователския кораб G.O. Sars, и освен това изглежда, че може да се лови риба в тази част на Норвежко море.

“Комсомолец” потъна на 7 април 1989 г. на около 100 мили от Мечия остров (Bjørnøya), след тежка авария и пожар в двигателния отсек. 42-а съветски подводничари от 69-членния екипаж загинаха, а повреденият корпус е на дъното на около 1700 м дълбочина заедно с реактора и две торпеда с бойни глави от плутониев заряд.

Според оцелели, е имало опасност от голяма катастрофа, ако техни колеги не са останали на борда, за да изключат реактора.

Новината идва след друга скорошна трагедия със секретен дълбоководен съд на Русия с ядрена инсталация на борда, при която на 1 юли загинаха 14 души. Норвегия следи дали от района на инцидента има повишена радиоактивност, но засега няма такива данни. Според представител на Военноморските сили на Русия пожарът е можел да доведе до катастрофа с глобални размери, ако не са били самоотвержените действия на екипажа.

Руските власти бяха обвинени, че се опитват да прикрият инцидента, а Владимир Путин призна публично, че на борда на секретния плвателен съд има ядрен реактор три дни след инцидента.

Редиоактивното изтичане от K-278 “Комсомолец” обаче не е изненадващо, защото бе установено и при предишното вземане на проби през 2007 г. При сегашното вземане на проба е бил използван подводен робот Ægir 6000 за по-прецизни манипулации. Предишните две проби не са показали сериозно отклонение, но третата е показала 100 бекерела на литър.

Малко преди взимането на пробата от тръбата се е издигнал “облак” от частици. Учените смятат, че това се случва периодично, вероятно под влияние на морските течения в района, но тази тръба вече ще бъде следена много внимателно.

Катастрофата с К-278 е една от най-тежките в историята, а Норвегия взима проби от мястото всяка година от 1990 г. насам. Между 1991 и 1993 година беше установено повишено съдържание на Цезий-137, но не и изтичане на радиоактивна вода или материали.

Според Хилде Елизе Хелдал от Норвежкия институт за морски изследвания “е важно наблюдението на подводницата да продължи, за да имаме актуална информация за положението със замърсяването на района около нея”.