Руското министерство на отбраната съобщи, че не е уведомявало норвежката страна за някаква аварийна ситуация с руския дълбоководен изследователски апарат, в който при пожар загинаха 14 моряци. Изявлението на министерството бе разпространено в отговор на медийни публикации, че Норвегия била уведомена от руското министерство за газова експлозия, съобщават световните медии.

Шокираща версия за гибелта на руските подводничари с високи звания и Герои на Русия (СНИМКИ/ВИДЕО)

По-рано информационни агенции цитираха директора на норвежката служба за радиационна и ядрена защита Пер Странд, според когото руските власти са потвърдили, че на техен плавателен съд е станала газова експлозия, но не са дали подробности. Странд каза също, че норвежките власти са проверили равнището на радиация и не са открили "анормално високи показатели" в района, където е станал пожарът.

Първи версии за трагедията с изгорелите 14 руски моряци в секретната подводница "Лошарик"

Според източници авариралият апарат е подводница АС-12, известна като "Лошарик", използвана за специални операции на голяма дълбочина. Руското министерство съобщи, че става дума за дълбоководен апарат за изследване на морското дъно, но не уточни какъв тип.

Руската подводница с 14 изгорели моряци е от свръхсекретния проект "Лошарик" (СНИМКИ)

Международните медии цитират мнението на експерта Иля Крамник, че големият брой висши офицери, намирали се на подводницата, говори, че на борда е имало представители на различни части и може би екипажът е имал намерение да извършва някакви изпитания.

Друг източник заявява, че този тип подводници, работещи по проекта "Лошарик", са част от Главното управление за дълбоководни изследвания - уникална структура, която е част от ВМФ, но фактически "води свой живот". Главните им задачи са "прослушване" на чуждестранни подводни комуникационни линии, вдигане от дълбокото на интересни образци на въоръжения и военна техника, защита на аналогични руски комуникационни средства.

Други медии отбелязват, че на 2 юли, ден след аварията, край бреговете на Норвегия са започнали натовски учения за борба с подводници. Но позовавайки се на американския експерт Майкъл Кофман, пишат, че едва ли извънредната ситуация, възникнала на руския апарат, е свързана с тези учения.

По непотвърдени данни във военна болница в Североморск се намират петима пострадали моряци.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!