За поредна година, както на всеки 6 януари, малкото селце Вале де Салгейро в Португалия влиза в новините.


На този ден от десетилетия насам най-нормалното нещо е да се видят малчугани, включително и 5-годишни хлапета, да се разхождат по улиците с цигара в устата. Видео в мрежите на тази интересна традиция се превърна в сензация и втрещи хиляди потребители.

Най-много са отрицателните коментари на подобно нездравословно и неприлично поведение, с констатацията, че "не всяка традиция заслужава да продължава".

Карлош Кадавез, кмет на селището, обясни миналата година пред АФП, че "разрешаването на децата да пушат тютюн е традиция на Богоявление (което в католическата традиция се нарича Епифания или Денят на Тримата влъхви – бел. Ред.), прави се от много години и е символ на освободеност, на преминаването от детство към зрялост“.

Въпреки, че според кмета се еманципират тийнейджъри на 14-15-годишна възраст, от видеото се вижда, че пушат и много по-малки деца - момченца и момиченца.

От репортаж на пратеника на испанския "Ел Паис“ става ясно, че никой в селището не помни кога и как е започнала странната история с пушенето на цигари от деца.

Въпреки, че в Португалия са в сила закони срещу тютюнопушенето, които заплашват с глоба тези, които пушат по улиците, излежда там си затварят очите пред факта, че има селце, където в един ден от годината децата се считат за достатъчно възрастни, за да се разходят свободно с фас в устата. Рекламата изглежда по-важна от здравето и здравословните навици на децата...

И то въпреки предупрежденията на Световната здравна организация, че всяка година над 8 милиона души умират заради тютюнопушенето, от тях повече от 7 милиона от болести, причинени от консумацията на тютюневи изделия, а около 1,2 милиона – от излагането на тютюнев дим.