Голяма авария остави без ток венецуелската столица Каракас и още 15 от общо 23 щата в страната. Това предадоха световните агенции.

Правителството на президента Николас Мадуро обяви, че става дума за саботаж на водноелектрическа централа „Гури” в щата Боливар, която произвежда повечето от електричеството във Венецуела.

Заради аварията много хора излязоха на централните булеварди на Каракас.

Наложи се да се прибират  у дома пеша, защото метрото не работи, а автобусите на градския транспорт бяха претъпкани.

 

Подобни аварии са чести във Венецуела, където икономиката е в колапс заради хиперинфлация. Има хроничен недостиг на храна, медикаменти и други продукти от първа необходимост.


Снимки: Reuters

Представители на националната Федерация на служителите в сферата на електроснабдяването обаче не веднъж казаха, че авариите в отрасъла са свързани с недостиг на средства за профилактично обслужване на електропреносната мрежа и на подстанциите.

Освен в икономически колапс страната е и в политически. Опозиционният лидер Хуан Гуайдо се самоопрвъзгласи за президент. САЩ и няколко съседни на Венецуела страни го подкрепиха. Част от държавите в ЕС застанаха зад позицията, че в страната трябва да се възстанови демокрацията и да се проведат нови президентски избори. Според Николас Мадуро случилото се е опит за преврат.