Учените са открили още една група лекарства, които могат да се използват за борба с тежките прояви на коронавируса.

Експерти заявиха, че те ще действат най-добре в случаите, когато са налице съпътстващи заболявания. В този случай се говори за такива лекарства като статините, съобщава UC San Diego News Center. Те се използват за понижаване на нивата на холестерола в кръвта. 

Тези лекарства имат много добър противовъзпалителен ефект. Учените също така многократно са проучвали как лекарствата действат срещу коронавируса. Статините са в състояние да унищожат рецептора ACE2, който позволява на вируса да навлезе в човешките клетки.

Проучването на въздействието на статините е проведено от специалисти в Сан Диего. Проучването е разделено на няколко етапа. Първият етап включва 170 пациенти, при които е потвърдено наличието на коронавирус.

Проучването показва, че при пациентите, които са приемали статини преди заболяването, рискът от сериозни усложнения е с 50% по-малък.

Във втората фаза са участвали повече от 10 000 доброволци, които преди това са преминали през тежка форма на коронавирус. При пациентите с хипертония или сърдечносъдови проблеми рискът от смърт е бил с около 32% по-малък.

Превод и редакция: БЛИЦ