Продължителността на руско-американската среща на върха в Женева на 16 юни, според предварителните планове, ще бъде приблизително четири до пет часа, като се вземат предвид почивките. Това съобщи пред репортери във вторник прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, пише "Фокус". 

„Планира се разговорите да продължат четири до пет часа, с прекъсвания и промени във форматите“, разкри говорителят на Кремъл.

Както каза по-рано помощникът на президента на Руската федерация Юрий Ушаков, срещата на върха трябва да започне в 14:00 ч. българско време (13:00 ч. местно време). Разговорите ще се проведат първо в тесен формат, след това в разширен формат, с участието на делегации. В същото време има почивка за чай и кафе, каза Ушаков.

Според помощника на руския президент, въпреки графика, действителната продължителност на срещата на върха зависи от това как протича дискусията и как са настроени президентите.

Песков не знае дали пресконференциите на лидерите на Руската федерация и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън ще съвпаднат в края на срещата на върха на двете страни. В същото време той каза, че руският лидер ще се срещне с журналистите от своя „пуул“ веднага след разговорите.

„Не знам дали ще има пресконференция на г-н Байдън, но мога официално да ви потвърдя, че след срещата ще се проведе пресконференция на Владимир Путин“, каза Песков пред репортери във вторник.

Говорителят на Кремъл уточни, че руският президент ще отговаря на въпросите на журналистите „веднага щом руско-американските преговори приключат“.

„Владимир Путин ще проведе пресконференция. Не знаем часа на пресконференцията на г-н Байдън“, заключи Песков.

Преговорите с американската страна за евентуална съвместна пресконференция на президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън след срещата им в Женева на 16 юни вече не се водят, каза Песков, отговаряйки на въпроса дали дискусията за организирането на комуникация между лидерите и пресата продължава.

„По този въпрос е постигната пълна яснота: американската страна не иска да проведе пресконференция съвместно“, каза той. „И чухме изявленията на президента Байдън, че той предпочита да говори сам“, припомни Песков.

„На свой ред президентът Путин, както казахме, ще излезе да комуникира с пресата“, обеща говорителят на руския лидер. „Това ще бъде открит, подробен, откровен разговор с журналистите“, убеден е той.

По-рано помощникът на президента на Руската федерация Юрий Ушаков заяви пред журналисти, че не е постигнато споразумение за провеждане на съвместна пресконференция на президентите на Русия и САЩ в Женева.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ