Аудиозапис, направен няколко часа преди смъртта на либийския лидер Муамар Кадафи, беше публикуван за първи път на десетата годишнина от убийството му, съобщи арабският телевизионен канал Al-Hadath.

Твърди се, че е записът е направен на 20 октомври 2011 г. в Сирт.
В аудиозаписа с лошо качество на звука глас, за който се смята, че е на Кадафи, говори за случилото се в неговата страна и подготовката за окупацията на родния му град. Той е готов "да умре в тази битка за арабизма, исляма, принципите, ценностите, справедливостта срещу агресията и потисничеството".

Муамар Кадафи отбелязва и че 40 държави са извършили агресия срещу Либия по време на 40-годишната кървава борба за истина, справедливост и достойнство срещу силите на потисничество. Според него "падането на либийската столица Триполи, която се оказа в ръцете на силите на НАТО и ислямистки терористични групи, се дължи на предателство".

Той се обръща и към съпругата си Сафия и дъщеря си Айша, като им пожелава радост и щастие и отбелязва, че „смело и с вяра отива на смърт и се гордее със страната си пред целия свят“.

Муамар Кадафи беше убит на 20 октомври 2011 г. по време на последната битка за родния му град Сирт. Полковникът, заедно с група негови приближени, беше обкръжен и заловен от бунтовниците, които брутално се гавриха с него, измъчваха го и му се подиграваха няколко часа, а след това изложиха тялото му на публичен показ в търговски център в Мисрата.

На 25 октомври той бе погребан със сина си Муатасим и министъра на отбраната Абу Бакр Юнис на тайно място в либийската пустиня.

Според слухове при погребението му са присъствали само осем души. Няколко години по-късно в медиите започна да се появява информация, че гробовете са в южните покрайнини на Мисрата, припомни БГНЕС.

Още преди 10 години представители на Сирт се обърнаха към Мисрата с искане да им предадат тялото на либийския лидер, но тогава страните не успяха да се споразумеят, тъй като в замяна имаше искане за предаване на телата на някои от убитите противници на режима.

През септември тази година се появи информация, че представители на Мисрата и старейшините на племената ал-Кадаф и ал-Муджабар са успели да постигнат споразумение, а останките на бившия либийски лидер и още двама ще бъдат върнати на роднините им за повторно погребение.