Възможно е германският канцлер Ангела Меркел да не изкара четвъртия си мандат до края му, каза британският експерт Куентин Лил пред американската телевизия Си Ен Ен.

Според специалиста от Кралския колеж в Лондон ръководителят на правителството на Федералната република може да падне от власт до две години. "Напрежението в коалицията е огромно. Меркел до имигрантската криза през 2015 г. бе непоклатима. Нейното решение да приюти над един милион чужденци бе катастрофално за политическата ѝ кариера. Тя е атакувана не само от опозицията, но и вътре в нейната партия - Християндемократическия съюз (ХДС). Ето защо Меркел може и да не завърши мандата си, който изтича през 2022 г. Канцлерът в Берлин може да бъде принудена да се оттегли след най-много година и половина, максимум две", каза той.

Британецът заяви, че в ХДС вече са започнали да спрягат кой ще смени Меркел. "Фаворит е военният министър  Урсула фон дер Лайен. Тя е обаче е много амбициозна и сред актива на ХДС се обсъждат още два варианта. Първата кандидатура е на федералния здравен министър Йенс Шпан, а втората на председателя на парламентарната група на управляваща партия Ралф Бринкхаус", каза още Лил.

Интервюто на британеца излезе два дни преди изборите за местна власт в западните  провинции Бавария и Хесен. Вчера също бе публикувано социологическо проучване, което показва спад в рейтинга на традиционните партии и възход на евроскептиците "Алтернатива за Германия".