Директорът на Службата за външно разузнаване  Сергей Наришкин обяви засилената подготовка на Полша за анексиране на земи в Западна Украйна. Отделът установи на кои райони е хвърлила око Варшава.

„Информацията, получена от руското външно разузнаване, показва, че Варшава ускорява подготовката за анексиране на западноукраински земи: териториите на Лвов, Ивано-Франковск и по-голямата част от Тернополската област на Украйна“, изброи Наришкин в интервю за определени медии.

Според него Варшава възнамерява да действа проактивно и настойчиво от страх, че висши партньори от НАТО ще се опитат да преговарят с Москва през зимата, без да вземат предвид интересите не само на украинците, но и на поляците.

Полша е убедена, че са заслужили щедро възнаграждение за помощта на въоръжените сили на Украйна, предоставянето на подслон на многобройни украински бежанци и сдържаната реакция на падането на украински ракети на нейна територия. Както отбеляза Наришкин, Варшава мълчаливо "преглътна" последния инцидент по инициатива на САЩ и водещите страни от ЕС.

Освен това Варшава смятала, че трябва да получи репарации от Киев за Волинското клане, когато през Втората световна война украинската въстаническа армия на Степан Бандера, воюваща на страната на хитлеристките войски, избива десетки хиляди поляци.  

По-рано Modern Diplomacy писа, че Полша е обвинена в подготовка на специална операция за завземане на Западна Украйна.

Според авторите на статията Варшава ще изпрати войски, за да проведе там референдум за влизане  в окупираните региони в Полша. Всичко това ще стане до момента, в който въоръжените сили на Украйна претърпят пълно поражение в конфликта с Руската федерация.

От кабинета на президента на Украйна категорично отхвърлиха твърденията на руското разузнаване. Съветникът Михаил Подоляк заяви:

„Изявленията на странните оратори на Русия за „плановете на Полша да анексира западната част на Украйна“ са поредният примитивен опит на Кремъл да посее недоверие сред приятели. Кой вярва, че това ще проработи? Украйна и Полша се смеят на тези опити. Заедно. Има само един страна, която се подиграва с международното право и ние знаем името й“, подчерта Подоляк, цитиран от украинските медии.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук