15-годишно момче, което откри стрелба по свои съученици и уби най-добрия си приятел, е симулирало стрелбата в странни видеа в YouTube. То също е публикувало в социалните мрежи послания с насилие. Кейлъб Шарп влезе в гимназия Рокфорд в град Фрийман в сряда сутринта, въоръжен с пушка и пистолет, и започна да стреля наред, пише в. „Дейли Мейл“.  
Момче, идентифицирано от очевидци като Сам Страхан, е било простреляно в главата, когато се е изпречило на пътя на Шарп в коридора на училището и се е опитало да го спре.

След това Шарп е открил огън по и ранил три момичета, докато останалите ученици панически са бягали из сградата. Служител на школото след това героично се намесил и спрял нападението. По думите на ученици, вторият етаж, близо до лабораториите по биология, е бил целия в кръв.  
На снимки се вижда как ужасени ученици се крият зад бюра в класните си стаи, докато училището бе под полицейска блокада. Шарп е арестуван и отведен в специално място за задържане на деца.

15-годишният Майкъл Харпър разказа, че стрелецът е в началото на годината е направил впечатление, като е казвал, че ще направи нещо глупаво, което или ще го убие, или ще го вкара в затвора.

По думите на Харпър, стрелецът е имал много приятели и не е бил тормозен от гамени. Всички го определят като „добър, забавен и малко странен“. Бил е и голям фен на телевизионния сериал „В обувките на сатаната“. Също е известно, че момчето е било обсебено от останалите инциденти в САЩ със стрелба и убити в училища.

Около месец преди атаката, Шарп е публикувал странни кадри, на които той стреля с автомат играчка. Той е добавил към кадрите звукови и графични ефекти, които симулират стрелба и взривове, за да направи клиповете по реалистични.  

Тримата ранени ученици са хоспитализирани по спешност и се очаква да оцелеят.

Стрелецът е влязъл с две оръжия в гимназията, но едното от тях за щастие е заяло. „Тогава той е използвал другото си оръжие. Ученик се е приближил до него и го е заговорил. Този ученик е застрелян. Убит е на място“, каза шериф Ози Кнезович.

Елиза Виджил, 14-годишна, разказа, че е видяла как момчето застрелва другото момче в главата.

Превод и редакция: БЛИЦ