Ким Чен ун е жив и вероятно в добро здраве. Това обяви правителството на Южна Корея, което внимателно следи ситуацията в северната си съседка.


Днес медиите в Пхенян писаха за активност на лидера на изолираната страна, но все още няма нито нови снимки на Ким Чен-ун, нито някой го е виждал на публично място от над две седмици.

Южнокорейците са едни от малкото, които могат да се похвалят с разузнавателна информация от силно изолираната Северна Корея. Те и днес отхвърлиха спекуалциите, че Ким Чен ун е тежко болен или дори мъртъв.

Появи се нова кървава версия за изчезването на Ким Чен Ун

"Нашето правителство има достатъчно способности за събиране на информация, за да може уверено да каже, че не се забелязва нищо необичайно в Северна Корея“, заяви Ким Йон-Чул - министър на Южна Корея за обединението със Севера.

Южнокорейците казват, че Ким Чен ун наистина не работи в нормалния си график, което подсказва, че около него има някаква промяна. От 13-ти април той се намирал в курортен район на източния бряг на Северна Корея. Но остават скептични за информациите, че  лидерът е в критично състояние в медицински център.

"Никога не съм чувал Ким Чен-уин да е посещавал медицинския център „Хянсан“. Това е обикновена клиника. Не е място, където той би се подложил на медицинска процедура“, посочва още Йон-Чул.

Източник от южнокорейското правителство казва, че може Ким да е в самоналожена изолация, за да се предпази от коронавируса. Официално, в Северна Корея няма коронавирус. Експертите смятат, че това е лъжа.

Наблюдатели припомнят, че това не е първото изчезване на Ким Чен ун. През 2014 г. той не се появи на обществено място повече от месец, а след това видимо накуцваше.