Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер заяви в интервю за в. „Генерал анцайгер“, че вярва в руския президент Владимир Путин.

На въпрос доколко са важни за него парите, Шродер отговаря: „Не по-малко, отколкото за другите хора. Те ти дават независимост“, уточнява БГНЕС. 

Попитан дали не може да се смята за неприемливо от морална гледна точка неговата работа за руски концерн, бившият канцлер контрира: „Ако бях в съвета на директорите на американско, а не на руско предприятие, всички щяха да казват: отлично. Така че в тези критики има известна доза лицемерие“.

Шрьодер обяснява отказа си да работи като посланик на УНИЦЕФ или издател на в. „Ди Цайт“ така: „Не искам да върша нито едното, нито другото. Длъжността в съвета на „Роснефт“ е сериозно предизвикателство, а добрите отношения с това предприятие и с Русия отговарят на интересите на Европа. Става дума за надеждното снабдяване със суровина, необходима за нашата икономика, и, не на последно място, на работните места в Германия“. 

Шрьодер изразява позицията си на противник на санкциите срещу Русия и изразява увереност, че все някога наказателните мерки ще бъдат отменени. 

Попитан дали Путин е негов приятел, бившият канцлер твърдо казва: „Да, така е. И така ще бъде и занапред. Доверявам се на Путин“.

Попитан как се отнася сега към германската Социалдемократическа партия, бившият канцлер отговаря: „Сърдечно“.

И допълва: „Ако трябва да сме сериозни, трябва да различавате отношението ми към партията и към отделни нейни функционери. Въобще нямам никакви проблеми с членовете на СДПГ, получавам много покани от организации по места. Но има няколко функционери, които до изнемога се придържат към бившия канцлер, за да изглеждат самите те по-значими“. 

Шрьодер изключва вероятността в Германия на власт да дойде правителство на малцинството, тъй като страната му няма традиции в това отношение – за разлика от скандинавските страни.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!