До момента, в който бомбите и зверствата на ислямските фанатици не унищожиха ежедневния живот в Сирия, тази средизомноморска държава можеше да се похвали с добър и свободен живот на хората си.
В нея в разбирателство са живеели и мюсюлманите, и християните. Сирия бе богата и културна държава, при това доста приятна за живот, коментира evronews.
 


1. Сирия от край време е била отворено общество, обърнато към западната култура, както нито една друга арабска държава.2. Сирия е единствената арабска държава със светски режим. Ислямският кодекс тук никога не е действал.3. Преди гражданската война, която избухна през 2011 г., Сирия бе единствената страна в региона без войни и вътрешни конфликти.4. Сирия е единствената държава, която прие бежанци от Ирак без никаква дискриминация - нито политическа, нито верска или гражданска.5. Семейството на сирийския президент Башар Асад принадлежи кам малцинството на алавититите - 12 на сто от цялото население.6. В Сирия жените никога не са били карани да ходят забулени, нито да носят бурки.7. Сирийските жени имат напълно равни права с мъжете относно здравни осигуровки и образование.8. Сирия е единствената средиземноморска държава, която все още е собственик на своите нефтени залежи. Властта отказа да ги приватизира, твърдейки, че те са собственост на сирийския народ.9. Страната има нефтени резерви от 2.500 милиона барела, могат да ги експлоатират само държавни фабрики.

10. Сирия е единствената страна в света, която нищо не дължи на МВФ.

Превод: БЛИЦ