Станаха известни първите резултати от разследването на катастрофата на самолет в Тверска област, при който загина шефът на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин.

Преди да излети, самолетът е бил ремонтиран заради повреда на турбоохладителя. Embraer е бил изпратен за ремонт на 20 юли. Новият турбоохладител е доставен със закъснение - след 30 дни вместо очакваните 10. Покупката се е забавила и заради санкциите, наложени на Русия заради войната в Украйна.

През цялото време самолетът е бил на откритата площадка на московското летище „Шереметиево“. Трима души са имали достъп до самолета по време на ремонта - двама инженери и техническият директор на компанията „МНТ-авия“, чиято собственост е машината.

Първоначално фаталният полет е трябвало да бъде извършен в 21 часа на  22 август. Самият самолет е бил готов за излитане на 20 август. По неизвестни причини обаче полетът е отложен за 17.30 часа на 23 август.

Първоначално се е очаквало на борда да има само 3-ма пътници, но след това изненадващо броят им се е увеличи до 7.

Последното съобщение за хода на полета е предадено от стюардесата Кристина Распопова. Последните й думи са били „Рулиране“. След това екипажът не е осъществявал връзка.

По непотвърдена информация, собственикът на самолета обмислял да продаде машината. Така сутринта на 23 август двама души, които се представили за хора на купувача, са пристигнали на летище „Шереметиево“, където е бил самолетът и придружени от мениджъра на авиокомпанията и втория пилот Рустам Каримов, в продължение на един час са оглеждали машината.

Самолетът, на борда на който бе основателят на "Вагнер", се разби в сряда в района на руската Тверска област. При катастрофата загинаха общо 10 души - трима членове на екипажа, Пригожин, командирът на „Вагнер“ Дмитрий Уткин и други лица, свързани с военната групировка.

Причините за катастрофата на самолета се разследват. Една от приоритетните версии е експлозия на борда.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук