Организацията “Комунисти на Санкт Петербург и Ленинградска област” предложи в чест на 8 март в Санкт Петербург да бъдат издигнати паметници на любимите жени на Ленин – Надежда Константиновна Крупская и Инеса Арманд, предаде РИА “Новости”.
“Паметниците на двете прекрасни музи на великия революционер и основателя на Съветската държава трябва да бъдат издигнати в Санкт Петербург на площад Ленин. Паметникът на Крупская трябва да бъде вдясно от паметника на Ленин на Финландската гара, а паметникът на Арманд – отляво на монумента на вожда на световния пролетариат”, заявиха от организацията.
Комунистите заявяват, че и двете жени съвършено са владеели изкуството на любовта, готвели са добре, поддържали са чистотата, били са приветливи и къщовници. В края на своето изявление комунистите отправят призив към жените: “Жени и момичета на Русия! Вземете пример от възлюбените на великия Ленин! Борете се за своите мъже като другарката Крупская! Бийте се отчаяно за своята любов като другарката Арманд! Честит празник, скъпи жени!”.
БЛИЦ припомня, че Ленин и Надежда Крупская се женят през 1898 г. През 1909 г. отиват да живеят в Париж. Там Ленин среща Инеса Арманд, която оставя дълбоки белези в сърцето на лидера на болшевиките. Не е било възможно Крупская да не знае, че 40-годишният й съпруг е обзет от силни чувства. Както казва друга прочута революционерка Александра Колонтай, Крупская е знаела за техните отношения и че Ленин е силно привързан към Инеса и дори е искала да го напусне. Ленин не разрешил. През 1913 г. семейство Улянови тръгват за Краков, по-близо до Русия. За Полша се стяга и Инеса. Тя се превръща в сянка на семейството. /БЛИЦ