Физикът и Нобелов лауреат Джорджо Паризи предизвика дебат в Италия, като предложи хората да готвят спагети, макарони и други подобни тестени варива на изключен котлон, за да пестят енергия и пари на фона на кризата с разходите за живот, предаде агенция АНСА.

В публикация във Фейсбук Паризи предлага да изключите котлона, след като водата заври, и да оставите тестените варива да се готвят с плътно захлупен капак.

Испанският премиер: Не носете вратовръзки, за да пестите енергия

Докато много любители на тестените варива изразиха скептицизъм в социалните медии, един от най-известните химици - Дарио Бресанини казва, че системата работи.

 „Това не е ново нещо“, каза пред АНСА Бресанини, чиито видеоклипове на тази тема са гледани от над милион зрители.

„От 200 години знаем, че не кипенето на водата и това, че бълбука, предизвиква готвенето, а температурата на водата, която предава топлина на варивата, ориза или яйцата.

„Много хора са изумени, защото традиционно сме свикнали спагетите да се варят, без дори да се използва капак“.

 

Източник: БТА

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук