Решението на Германия да не купува стелт-изтребител F-35 е "ретроградна стъпка", която може да попречи на способността на страната да работи на същото ниво като нейните партньори от НАТО, според европейския ръководител на Lockheed Martin, които произвеждат самолета, съобщава "Файненшъл таймс".

Джонатан Хойл, вицепрезидент за Европа в американската отбранителна група, коментира, че решението на Германия да изключи F-35 от по-нататъшно разглеждане като заместител на остарялата флотилия от самолети "Торнадо" е уловило много правителства "неподготвени". Германското министерство на отбраната заяви, че е взело решение за придобиване на повече от Eurofighters от Airbus или F-18 от Boeing.

В същото време, преди 3 месеца Франция и Германия дадоха начало на проект за създаване на нов изтребител. Европа в момента разполага с три бойни самолета - "Юрофайтър Тайфун", "Рафал" и "Грипен".
Същевременно, двете страни се разбраха да започнат разработката на нов танк, като работата по проекта трябва да започне до средата на 2019 г. Танкът трябва да влезе на въоръжение през 2035 г.

Тъй като германската реторика през последните три години е за засилване на отбранителните си способности, решението да не се обмисля F-35 предизвикаха въпроси сред другите европейски правителства относно "позицията на Германия да напредва и следователно какво означава това за НАТО", коментира Хойл.
Той допълва, че по време на неотдавнашно посещение в НАТО няколко посланици изразяват "разочарование" от решението на Германия.

Германското решение обаче е възприето от много наблюдатели в областта на отбраната като сигнал от Берлин, че остава ангажиран със създаването на следващото поколение френско-германска "бъдеща бойна въздушна система" (FCAS).