Руският президент Владимир Путин в четвъртък ще се срещне в Будапеща с един от своите най-последователни единомишленици в ЕС – с министър-председателя на Унгария Виктор Орбан. Срещата има символичен смисъл. Но в същото време преговорите между двамата лидери ще бъдат наситени с прагматични сюжети като развитията на двустранната търговия в условията на санкции, доставките на руски газ за Унгария и строежа на АЕЦ „Пакш“, пише „Коммерсант“, цитиран от "Фокус"
„Унгария с нетърпение очаква посещението на Путин във връзка с бързо изменящата се международна обстановка“, заяви унгарският министър на външните работи Петер Сиярто.

Същевременно опозицията подготвя протести по случай посещението. Унгарските политолози сочат, че управляващата партия в страната, независимо от цвета си, винаги се опитва да развива отношенията с Москва, докато опозицията се опитва да ги развали. В частност Орбан натрупа политически капитал благодарение на своята антисъветска риторика при падането на комунистическия режим в страната. Докато беше в опозиция през 2007 г. той говореше, че „отдавна трябваше да покажем на руснаците вратата и не трябва да допускаме да се промъкнат обратно през прозореца“. Но времената се менят и днес г-н Орбан демонстрира по отношение на Русия изключителна симпатия. 

Петер Сиярто заяви, че на преговорите в Будапеща се ще обсъждат най-вече икономически въпроси. Членовете на правителството на Орбан неведнъж са говорили, че са против санкциите към Русия, но въпреки това заедно с останалите държави са гласували за запазването им. 
Според експерта от РАН Александър Стикалкин Путин „търси в ЕС политици, които максимално да са солидарни с руските външнополитически позиции“. „Виктор Орбан в този смисъл е показателна фигура – достатъчно е да си спомним подхода му към въпроси като защитата на националните интереси и запазването на самобитността на държавата в рамките на единна Европа“, посочи експертът.