Италия, подобно на много други държави, не беше подготвена за идването на коронавируса. Не можем да си позволим това да се повтори. Това заяви италианският премиер Марио Драги, цитиран от SIR (Servizio Informazione Religiosa).

Драги направи това изказване в парламентарен дебат преди среща на лидерите на ЕС. Той подчерта, че подобрената COVID-ситуация в Италия се дължи на ваксините и имунизацията, която протича бързо.


Италия бе една от държавите в света, които бяха най-тежко ударени от вируса. Сега обаче се вижда светлина в тунела, защото голяма част от италианските граждани вече са ваксинирани, а имунизацията тече с пълна сила.

„Към средата на април всеки четвърти възрастен бе получил поне една доза и едва всеки десети бе завършил курса на ваксинация. Към днешна дата повече от половината от възрастното население в Европейския съюз е получило поне една доза от ваксината ", обясни премиерът. В Италия към момента близо 30% от пълнолетните са завършили цикъла на ваксинация.

„Рисковете, свързани с вариантите, и по-специално вариантът Делта (на коронавируса), изискват от нас да продължим с ваксинационната кампания с максимална интензивност“, посочи италианският премиер.

Той подчерта, че трябва да се обърне специално внимание на по-уязвимите и възрастни хора, които са по-застрашени от хоспитализация. Европейският съюз ще разгледа и „въпроса за международната солидарност“ по отношение на ваксините, каза още той. Марио Драги посочи също така, че ЕС ще се занимае и с въпроса за отношенията на общността с Турция.

„Ще повторим загрижеността си за зачитане на основните права в Турция, включително правата на жените и правата на човека”, каза Драги.