Ливанският премиер Хасан Дияб е заявил, че причината за експлозията в пристанището на Бейрут, при която загинаха над 70 души, е неправилното съхранение на 2750 тона амониева селитра в продължение на 6 години. Това се посочва в съобщението на Службата на президента на Ливан в Twitter.

Дияб е написал, че няма да се успокои, докато не бъде намерен човекът, отговорен за случилото се. Премиерът също така отбелязва, че на виновника ще бъде наложено най-тежко наказание, тъй като е недопустимо партида амониева селитра с такова тегло да се намира в склада от години, без да предприемат превантивни мерки.

Той също така е предложил да се сформира комисия за разследване на инцидента. Тя ще трябва да определи причината за произшествието за 48 часа, както и да идентифицира отговорните.

По-рано ливанският телевизионен канал LBC International съобщи, че експлозията на 2700 тона амониева селитра е станала по време на заваръчни дейности.

Мощната експлозия стана в пристанищната зона на Бейрут във вторник вечерта, 4 август. Губернаторът е заявил, че половината сгради на града са повредени. В момента болниците са препълнени поради големия брой пострадали. Ранените са над 3 500 души.

Превод и редакция: БЛИЦ