Косовските албанци опитаха първо да минират влака Белград-Косовска Митровица, а след неуспешния опит изпратиха полиция да арестува машиниста, пътниците и да провокира сблъсъци, каза в събота сръбският премиер Александър Вучич, предаде РИА Новости.
Влакът отвън е бил украсен в цветовете на сръбското знаме, върху него са били изписани имената на сръбските църкви, манастири и средновековни градове в Косово. Освен това е имало и надпис „Косово е Сърбия“ на 21 езика, включително албански. 

„Уточнявам, че това беше пътнически влак, който трябваше да свърже хората и градовете. Искам да кажа, че тази вечер получихме информация, че албанците, техните специални подразделения са опитали да минират участък от железопътната линия, но и това не са успели да направят както трябва. И какво направиха, изпратиха въоръжени с автоматични оръжия части на косовската полиция от Лужана на КПП „Ярине“, да арестуват машиниста и пътниците, и да провокират сблъсъци“, каза премиерът. 

Вучич допълни, че целта на косовските власти е била да“провокират конфликт“. Той призова Прищина да не се опитва да напада с оръжия сърбите в Косово и Метохия, защото Белград „няма да го допусне“.