Сръбският министър-председател Александър Вучич заяви по време на съвместна пресконференция с австрийския външен министър Себастиан Курц в Белград, че Сърбия не желае да се превръща в „паркинг за мигрантите“, които се стремят да влязат в ЕС, предаде македонското електронно издание “Фактор“, цитирано от "Фокус".
"За разлика от други страни, ние изпълняваме своите обещания към мигрантите, правим всичко, което можем. Някои страни обещаха да приемат хиляди бежанци, но не получиха нито един човек ". „Не прилагаме сила, проявяваме хуманност и солидарност. Но ние не искаме да станем паркинг за мигрантите и сами да плащаме цената на кризата ", добави той. 

Вучич изтъкна, че около 90% от мигрантите понастоящем са в центрове за прием и призова тези, които са все още по улиците, да се преместят в тези центрове. "Проблемът е, че не искат, защото така е по-лесно да стигнат до трафикантите, които могат да ги транспортират до желаните страни в ЕС", поясни Вучич. .

Той благодари на госта за значителната подкрепа от страна на Австрия към Сърбия по пътя ѝ към ЕС. От своя страна Себастиан Курц подчерта, че двете страни имат силни политически и икономически връзки. "Австрия има 500 активни фирми в Сърбия и мога да потвърдя, че австрийските компании оценяват високо реформите в Сърбия. Убеден съм, че много от предприемачите не само ще останат, но и ще се задълбочат своята дейност Сърбия ", заяви той.