Стрелковите изпитания на бойния робот “Маркер” са планирани за първата половина на 2020 година. Той ще поразява цели в автономен режим.

Това съобщиха от пресслужбата на Фондацията за перспективни изследвания. Роботът ще стреля, използвайки различни видове полезни товари. Те се прилагат независимо един от друг.


Скоростта на въртене на елементите на полезния товар е стотици ъглови градуси в секунда. Това повишава както скоростта, така и точността.

Бойният робот “Маркер” е съвместен проект на Националния център за развитие на технологии и базови елементи на робототехниката към Фондацията за перспективни изследвания и Асоциацията за изследвания и производство на технологии “Андроид”.

Програмата стартира през март 2018 г. Вече сглобени и пуснати в експлоатация две верижни платформи. Това е първият етап. Във втория те ще създадат две машини на колесно шаси.

“Маркер” приключи ходовите си изпитания през юли тази година. Предполага се, че на негова основа ще бъде отработвано съвместното взаимодействие на специалните сили, безпилотните летателни апарати и наземните роботи.

Превод: В.Сергеев