Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро, който обяви COVID-19 за "леко грипче", е с позитивен тест за коронавирус, посочи самият той във вторник в интервю за държавната бразилска телевизия, цитирано от световните агенции.

Съвсем добре съм. Ще спазвам мерки за изолация, за да избегна заразяване на други хора, разкри той пред местните медии. Болсонаро също отбеляза, че приема лечение, състоящо се от хидроксихлорохин и азитромицин.

Болсонаро добави, че работният му график е спрян и че ще изпълнява президентските си задължения чрез видеоконференции в официалната резиденция на президента на Бразилия "Паласиу да Алворада".
Няма нужда да се паникьосвате, подчерта той.

По-рано днес беше съобщено, че Болсонаро е бил тестван за COVID-19, след като се е почувствал неразположен и е имал температура от 38 градуса по Целзий.

Болсонаро, който беше силно критикуван за това, че не е взел насериозно пандемията от коронавирус, беше тестван за коварната болест на два пъти преди това, но и двата пъти бяха дадени отрицателни резултати.

Бразилия е второто по-големина огнище на коронавирус в света след САЩ. Най-голямата страна в Латинска Америка има повече от 1,6 милиона потвърдени случая и 65 000 смъртни случая от COVID-19.

Болсонаро многократно отхвърляше местните указания да носи маска на публично място, дори след като в края на юли съдия му нареди да го направи. Той също така се противопоставяше на правилата за социално дистанциране, подкрепени от Световната здравна организация, припомня БНР.
През миналия уикенда Жаир Болсонаро присъства на няколко събития и беше в тесен контакт с американския посланик Тод Чапман по време на честванията на 4 юли (Деня на независимостта на САЩ). Снимките от събитието не показаха никакво носене на предпазни маски, посочва Ройтерс.

В понеделник посолството на САЩ в Бразилия заяви в Туитър, че американският посланик е обядвал с Болсонаро на 4 юли, заедно с петима министри и сина на президента - конгресмена Едуардо Болсонаро. Посланикът на САЩ няма никакви симптоми, но ще бъде подложен на тест, посочват от посолството.