Очевидно под натиск от САЩ, канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски промени изявление за телефонен разговор между него и американския президент Джо Байдън, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Разговорът се отнасяше за предполагаемата подкрепа на САЩ за членство на Украйна в НАТО.

Първоначално Киев непряко цитира Байдън, посочвайки, че той е обещал "пълна подкрепа за евроатлантическата интеграция на Украйна". Освен това Байдън подчертал колко важно е да се даде на Украйна конкретна перспектива за присъединяване към НАТО.

Американски медии съобщиха, че публикуваното снощи изявление е било променено след обаждане от Вашингтон. Сега в него просто се казва, че "позицията на Украйна" ще бъде взета предвид на срещата на върха на НАТО следващия понеделник в Брюксел. Вече не се споменава нищо за подкрепа за членство в НАТО.

В телефонния разговор Байдън покани Зеленски във Вашингтон. Зеленски първоначално искаше да се срещне с Байдън преди неговата среща с руския президент Владимир Путин следващата седмица.

Украйна настоява за конкретни перспективи за членство в НАТО.

Тя смята, че поради анексирането на Кримския полуостров от Русия и руската подкрепа за източноукраинските сепаратисти е заплашена във военно отношение от големия си съсед. Искането на Киев обаче се възприема изключително противоречиво в алианса с оглед на неуредения конфликт с Москва. Освен това членуващата в НАТО Унгария продължава да блокира всякаква украинска инициатива заради предполагаема дискриминация срещу унгарското малцинство в Украйна.