Руска делегация ще повдигне въпроса за непризнаването на руснаците като коренно население в Украйна на всички междупарламентарни платформи, включително парламентарните асамблеи на Съвета на Европа и ОССЕ, коментира Леонид Слуцки, председател на Комитета на Държавната дума по международните въпроси, съобщават световни медии.

"Руската делегация определено ще говори за този проблем на всички междупарламентарни платформи, преди всичко в ПАСЕ и ПА на ОССЕ. Не трябва да допускаме дори намек за възможността за повторение на епидемията от "кафява чума" през ​​21 век през самото сърце на Европа", обяснява той, коментирайки изявление, прието от Държавната дума, осъждащо законопроекта на президента на Украйна Владимир Зеленски за коренното население.

Според ръководителя на комисията този законопроект "води до принудителна асимилация и сегрегация и допълнително разпалва огъня на враждебността в Донбас".


"Според мен това са очевидни неща, които трябва да са ясни на всички и на всеки. В края на краищата, всъщност, един вид консолидация на превъзходството на титулната нация на законодателно ниво или друга стъпка към възраждането на идеологията на украинския нацизъм".

На 18 май Зеленски обяви внасянето на законопроект за коренното население на страната във Върховната Рада, за да се гарантират правата им.

Според текста на документа коренното население е автохтонна (коренна по произход) етническа общност, която се е формирала на украинска територия, носител е на отличителен език и култура, има традиционни, социални, културни или представителни органи, осъзнава себе си като коренно население на Украйна, няма държавно образование извън Украйна.

Това определение, предложено от Зеленски, означава, че руснаците в Украйна не могат да се считат за местен народ.

В същото време в законопроекта е посочена отделно концепцията за коренното население на Крим, която включва кримските татари, караимите и кримчаците.

"Приемането на такива маргинални закони укрепва Украйна в националистическите и неонацистки позиции", коментира официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова.

"Сигналът на Киев към населението е ясен: ако вашата националност, народност, хората имат своя държава - не претендирайте за равни права с "украинската" нация и знайте, че всеки момент ще отидете на геолокацията на вашата "национална" държава. И милиони хора попадат под този закон".