Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев издаде заповед за откриване на огън „по терористите“ без предупреждение по време на обръщение към нацията.

Президентът също така заяви, че казахстанските власти нямат намерение да преговарят с терористи.

Кървава нощ в Алмати: Танкове стрелят на месо, спецчасти разчистват града от мародерите ВИДЕО

"В чужбина се отправят призиви към страните да преговарят за мирно разрешаване на проблемите. Пълна глупост! Какви преговори могат да се водят с престъпници, с убийци?

Имаме си работа с въоръжени и обучени бандити", каза Токаев. 

Казахският лидер каза, че главният град на републиката е бил нападнат от 20 000 "бандити" и изказа "специални благодарности" на руския президент Владимир Путин за изпращането на войски.

По време на размириците в Казахстан са пострадали около 519 търговски обекта, ресторанти, транспортни съоръжения, както и банкомати, се казва в изявление на Националната предприемаческа камара.

"Щети са нанесени главно на предприятия в търговията, ресторантьорството, транспорта, услугите и финансовия сектор (особено на банкомати)", се казва в доклада.

Понастоящем започна доставянето на миротворци от силите на ОДКС. Група от над 70 самолета "Ил-76" и пет самолета "Ан-124" денонощно доставя части от руския контингент на силите на ОДКС в Казахстан, съобщи генерал-майор Игор Конашенков, официален представител на руското Министерство на отбраната.

"Създадената от руското министерство на отбраната въздушна група от над 70 самолета Ил-76 и 5 самолета Ан-124 денонощно доставя в Казахстан части от руския контингент на мироопазващите сили на ОДКС", се казва в изявлението.

Междувременно стана известно, че в сградата на филиала на руската телевизионната компания „Мир“ в Алмати е избухнал пожар. 

"Мир-24" публикува видеоклип, на който се вижда как от прозорците на сградата, в която се намира офисът на телевизионната и радиокомпания, излизат пламъци.

Мироопазващите и правоприлагащи органи са поели контрола над летището в Алмати, според последните данни на генерал-майор Игор Конашенков, официален представител на руското министерство на отбраната, предаде Дарик.

Той също така заяви, че мироопазващите сили на ОДКС, заедно с органите на реда, поддържат реда в Казахстан.

Според военния говорител, генералното консулство на Руската федерация в Алмати и други важни обекти вече са обезопасени.