„От дълбока древност корейците смятат тигъра за свещено животно и много го обичат”. Това заяви корейският президент Мун Че-ин, обръщайки се към руския си колега Владимир Путин по време на пленарно заседание на третия Източен икономически форум във Владивосток. „Мнозина смятат, че духът Ви, господин президент, напомня този на амурския тигър”, добави Мун.

Южнокорейският държавен глава отбеляза, че и той лично има отношение към това благородно животно. „Ин” в името ми означава „тигър”, каза Мун.
„Ако работим съвместно и развиваме Далечния изток, ще успеем”, добави южнокорейският лидер.
Той даде висока оценка на сътрудничеството с Русия за усвояването на Северния морски път.
„Въодушевен съм от усвояването на Северния морски път. След удвояването на пристанището Зарубино с помощта на корейски технологии за корабостроене Северният морски път ще стане истински нов Път на коприната, път за нова ера на енергетиката“, каза Мун.

Мун  помоли руския президент за помощ в решаването на кризата със Северна Корея, където днес организирани тълпи празнуваха с плакати последния успешен ядрен опит, проведен в неделя.

Според Владимир Путин, Пхенян вижда в ядреното оръжие единствената си защита и няма да се откаже от него.

„Те виждат в притежаването на ядрено оръжие и ракетна техника единственият начин за защита. Смятате ли, че те ще се откажат от това“, попита той. „Аз, както и моят колега от Република Корея, съм убеден, че всички противостоящи сили ще проявят разум и ние ще може да решим проблема с дипломатически средства“, каза Путин. Той добави, че на същото мнение е и Япония.