"Америка е велика страна и американците са велик народ". Toва заяви руският президент Владимир Путин на пресконференция в рамките на форума на организацията БРИКС, обединяваща Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка в китайския град Съмън, предават местни медии. 
Пред журналистите той коментира затварянето на руското търговско представителство в Сан Франциско.

"На този етап ние няма да отговаряме със същите мерки. Въпреки това аз смятам, че тази мярка САЩ бе предприета с наглост. В същото време американците са велика нация и САЩ са велика страна.

Държавният глава предупреди и за опасността от „глобална катастрофа", ако не бъде постигнато дипломатическо решение на ядрената безизходица в Северна Корея, като подчерта, че налагането на допълнителни санкции на Пхенян ще бъде безполезно.

„Налагането на всякакви санкции в тази ситуация е безполезно и неефективно", заяви Путин. „Всичко това може да доведе до глобална катастрофа и голям брой жертви", изрази опасенията си руският президент. 

В отговор на въпрос дали ще се кандидатира за президентските избори през 2018 г. Путин посочи, че ще щом се заговори за предизборна кампания всички спират работа. "Това не трябва да се допуска. Трябва да се работи винаги и сега", каза руският държавен главен.