Румънската полиция ще разследва предполагаем случай на бракониерство с участието на принц от управляващата династия в Лихтенщайн, който се предполага, че е убил "по грешка" голяма мъжка мечка по време на лов за трофеи в Карпатите през март, съобщава АП, пише Монитор бг.

Официалните ловни документи, с които агенцията се е запознала, потвърждават, че принц Емануел фон унд цу Лихтенщайн е получил четиридневно ловно разрешение през март в румънския окръг Ковасна и че на 13 март е убил 17-годишна кафява мечка, за което платил сумата от 7000 евро.

Октавиан Бербечану, високопоставен официален представител от румънското министерство на околната среда, заяви за АП, че разследване по случая е започнало на 29 април и че едно от подозренията по случая е за бракониерство.


Той каза, че някои от документите, които се изискват за убиване на мечка, липсват.

Ейджънт Грийн, неправителствена организация, която наблюдавала от девет години голямата мъжка мечка, която те нарекли Артур, казва, че животното живеело "дълбоко в дивата природа" и нямало контакт с населени места.

Румъния официално забрани трофейния лов през 2016 г., но разрешителни за лов на "проблемни мечки", които нанасят щети на реколтата или на домашните животни, може да бъдат издавани на ловни дружества като крайна мярка. Тези разрешителни след това се продават на ловци на трофеи, отбелязва агенцията.

Според Ейджънт Грийн разрешение за лов било издадено за "проблемна" женска мечка, отглеждаща малки, която причинявала щети в село Ождула в Трансилвания миналото лято.

"Чудя се как принцът е объркал най-големия мъжки екземпляр, живеещ дълбоко в дивата природа, с една много по-малка женска в близост до селото", коментира за АП Габриел Паун, председател на неправителствената организация.

Според активистите става дума за една от най-големите мечки в ЕС изобщо.

Министърът на околната среда Танжош Барна заяви вчера пред местни медии, че определянето на това дали е убита правилната мечка е "изключително сложно".

Петиция, призоваваща за пълна забрана на трофейния лов в Румъния, която бе инициирана вчера от Ейджънт Грийн, вече е събрала над 13 000 подписа.