Престолонаследникът на Япония Фумихито е решил да одобри желанието на дъщеря си да се омъжи за свой състудент - въпреки факта, че той е от простолюдието, чието семейство има финансови проблеми, съобщи Би Би Си.

Първоначално принцеса Мако планирала да се омъжи за Кей Комуро още през 2018 г. - година след като обявиха годежа си. Но сватбата не се състоя и дворецът трябваше да заяви, че това не се дължи на финансовите проблеми на майката на Комуро. Последната не може да се договори с бившия си годеник кой да плаща за образованието на сина й.

Все още не е ясно кога ще се състои церемонията.

Принцеса Мако, най-голямата дъщеря на принц Фумихито, ще загуби своята благородническа титла след сватбата. Въпреки това тя е твърдо решена да се омъжи за Комуро, съобщават местните медии. И сега баща й, съдейки по думите му, подкрепя нейното решение.
Давайки съгласие за брака, престолонаследникът Фумихито все пак посочва, че паричните въпроси трябва да бъдат решени.

"Конституцията казва, че бракът трябва да се основава само на взаимното съгласие на двете страни. Ако те наистина го искат, тогава мисля, че трябва да уважава такова решение като родител", цитира принцът агенцията на Киодо.


"Отбелязах, че решението на този въпрос [с парите] е необходимо, за да убедим много хора и да отпразнуваме тази сватба. От моя гледна точка те все още не са в ситуация, в която хората са доволни и убедени", каза наследникът на трона.

Принцеса Мако не е първият член на японското императорско семейство, избрал да свързва живота с обикновен човек.

През 2005 г. принцеса Саяко Нори - най-малката дъщеря на абдикиралия японски император Акихито и по-малката сестра на настоящия император Нарухито се омъжва за Йошики Курода, в резултат на което тя губи титлата на принцеса и в същото време престава да бъде член на императорското семейство.

А принцеса Аяко Такамадо, първата братовчедка на абдикиралия император Акихито, се омъжи за бизнесмена Кей Мория през 2018 година. Точно като нейната близка роднина, бившата принцеса Саяко, тя автоматично губи титлата и статута си на „височество“ и става обикновена японска гражданка Аяко Мория.