Генералният директор на косовската полиция Шеремет Ахмети заплаши вчера, че ще арестува президента на Сърбия Борид Тадич, ако той опита да влезе в Косово.
Ахмети каза, че заради “неспазване на конституцията” на всички сръбски функционери е забранено да влизат в Косово, пише сръбският вестник “Блиц”.
От Президентството на Сърбия не пожелаха да коментират заплахите от Прищина. “Знае се с кого се водят разговори - с ЮНМИК и ЕУЛЕКС. Президентът няма какво да разговаря и да полемизира с функционерите на самопровъзгласилата се фалшива държава”, отговориха от кабинета на Тадич.
Сръбският министър за Косово Горан Богданович, когото правителството в Прищина не допусна в петък да влезе в Косово, каза, че и на ум не му идва да иска от албанците каквото и да е разрешение. “За всички посещения представителите на правителството на Сърбия се обръщат към ЮНМИК или ЕУЛЕКС като единствените легитимни международни мисии в областта. Косово в момента е под протекторат на ООН. Тъй като не приемаме институцията на самопровъзгласилата се държава Косово, е илюзорно директно или индиректно който и да е от правителството на Сърбия да се обръща към Прищина за разрешение за влизане. И само да допълня, че живея със семейството си в Лешак, община Лепосавич, в северната част на Косово и не ми е необходимо никакво разрешение за влизане в Косово”, каза Богданович.
Сръбският вътрешен министър Ивица Дачич обаче поиска международната общност да реагира веднага. “Международните фактори трябва веднага да осъдят тези изстъпления на албанците. Няма какво те да ни забраняват”, каза Дачич. /БЛИЦ