Около една шеста от българите във Великобритания са придобили статут на уседналост. Към днешна дата броят на сънародниците ни в Обединеното кралство е 280 000 по официални данни, от тях с имиграционен статут са 45 000.

Данните са на Агенцията българите в чужбина, изнесени на дискусия, посветен на проблемите на българите във Великобритания по повод предстоящото напускане на Европейския съюз (ЕС) от страна на Обединеното кралство.

Срокът за придобиването на имиграционен статут след Брекзит е до 31 декември 2020 г., но дали това ще бъде окончателно възприето като краен срок тепърва предстои да се уточни, посочи омбудсманът Мая Манолова.

Сънародниците ни най-често срещат трудности при кандидатстване заради езиковата бариера и липсата на компютърна грамотност, обяви представител на българите във Великобритания Нишан Джингозян.

Статутът се придобива само чрез подаване на документите през мобилно приложение, където да се качат документите, осигурителен номер (голяма част от българите нямат), след което данните се проверяват в база данни. Но българите във Великобритания нямат дори електронни пощи, което е задължително.

По думите на Джингозян е необходимо да се проведе информационна кампания сред българската общност от властите у нас с участието на медиите.

Повече служители да бъдат назначени в посолството ни в Лондон, откриване на консулства в Шотландия и Северна Ирландия, гореща линия на български език и нов център за българите в английската столицата.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!