Известният британски готвач Джейми Оливър откри тайната как да живеете до 100 години и се готви да я сподели със своите тв зрители. Гуруто на висшата кулинария обиколи различни точки на планетата, известни със своите столетници, и състави списък с 14 “чудо” храни, които ще ви помогнат да водите дълъг и качествен живот.
40-годишният майстор, който е баща на 4 деца, посети Коста Рика, Япония и Гърция и се запозна с навиците за хранене на местните хора. Своите впечатления той ще сподели в новата тв поредица &ldquo;Суперхраните на Джейми&rdquo;, която скоро започва да се излъчва, пише в. &ldquo;Дейли мейл&rdquo;.<br /> <br /> Оказва се, че &ldquo;обикновени&rdquo; храни като яйца и риба, които се намират в почти всеки хладилник, са в списъка със суперпродуктите, макар че често са незаслужено пренебрегвани. Сред 14-те суперхрани са още соевият продукт тофу, черен боб, сладки картофи и чушки чили.<br /> Една от спирките на Джейми Оливър е Коста Рика в Централна Америка, където има много столетници. Известно е, че менюто на хората там е нискокалорично, бедно на мазнини и предимно вегетарианско. Там Оливър готви и се храни с 5 поколения от едно и също семейство, между които е и 106-годишният Хосе.<br /> <br /> Готвачът посещава също остров Икария в Гърция, известен с това, че хората там живеят средно с 10 години по-дълго, отколкото на други места в Европа и Северна Америка. Също така там процентът на раковите и сърдечносъдовите заболявания е значително по-нисък. Джейми прелита и до друга точка - Окинава в Япония, където също разучава менюто на столетниците.<br /> <br /> Британски диетолози потвърдиха изводите, направени от Оливър. Нашето здраве е директно свързано с това, което вкарваме като храна в организма си. Често дългият живот е признак на добър хранителен режим, коментира диетологът Сионид Куърк. Според него намаляването на консумацията на месо е разумна стъпка, тъй като то обикновено е с по-високо съдържание на наситени мазнини отколкото другите източници на протеини. Според Куърк да се хапва по-солидна закуска за сметка на вечерята, също е много разумен навик. Повечето от нас се нуждаят от енергия преди обед и следобеда, а не вечер, когато ни предстоят почивка и сън в леглото, така че не можем да изгорим тези калории, обяснява диетологът. <br /> <br /> <strong>КОЯ С КАКВО Е ЦЕННА <br /> </strong><br /> <strong>1. Яйца</strong><br /> Източник на протеини, на витамините D, A, B2 и B12, фолиева киселина и йод.<br /> <br /> <strong>2. Козе мляко</strong> (може и бяло сирене от това мляко)<br /> Калций, протеини и витамин D.<br /> <br /> <strong>3. Риба</strong><br /> Особено богата на омега-3 мастни киселини.<br /> <br /> <strong>4. Сладки картофи</strong><br /> Витамини A, B5 и B6.<br /> <br /> <strong>5. Диви зелени растения и билки</strong><br /> Съдържат много магнезий и фолиева киселина.<br /> <br /> <strong>6. Тофу</strong><br /> Този соев продукт съдържа много важни аминокиселини, желязо и калций.<br /> <br /> <strong>7. Орехи</strong><br /> Съдържат мед, фолиева киселина и магнезий.<br /> <br /> <strong>8. Черен боб</strong><br /> Съдържа фибри, калий, желязо, фолиева киселина и магнезий.<br /> <br /> <strong>9. Пресни плодове</strong><br /> Изобилстват от витамини, които варират в различните плодове.<br /> <br /> <strong>10. Водорасли</strong><br /> Богати са на желязо и витамин B12.<br /> <br /> <strong>11. Див ориз</strong><br /> Съдържа много фибри, магнезий и фосфор.<br /> <br /> <strong>12. Чесън</strong><br /> Богат на витамините C и B6, магнезий, селен и други антиоксиданти.<br /> <br /> <strong>13. Кралски скариди</strong><br /> Съдържат магнезий, цинк и селен. Много богати на витамин B12.<br /> <br /> <strong>14. Чушки чили</strong><br /> Витамини C и A и антиоксиданти.<br /> &nbsp;