В Париж почина 86-годишната принцеса Мария Тереза ​​от фамилията Бурбон-Парма. Причината за смъртта й е заболяване, причинено от новия коронавирус SARS-CoV-2, предават световни медии.

Мария Тереза ​​е родена през 1933 г. и е част от Бурбон-Пармската династия, която управлява преди Херцогство Парма в Италия, а след това става управляваща династия на Люксембург.

Сред нейните роднини са испанският крал Филип VI и херцог Карлос от Парма, които преди това са претендирали за испанския трон.

Мария Тереза така и ​​не се омъжва, няма деца и живее сама. Тя беше пламенен привърженик на монархическата партия на Карлистите, осъждаше капитализма и мечтаеше да създаде социалистическа монархия.

„За нас социалистическата идея не е в класовата борба, а в постоянното търсене на споразумение“, каза тя. За ангажираността си към левичарските идеи тя бе наречена "Червената принцеса".

В края на 70-те години Мария Тереза ​​учи испански изследвания в Сорбоната, след което получава докторска степен по социология в Мадрид. Написала е седем книги за Карлизма и нейното семейство.

Превод: БЛИЦ