"Талибаните бяха обезпечили добре своята военна операция. От наркотици, те имат между 300 до 500 млн долара годишно," каза за предаването "Брюксел 1" с Милена Милотинова по Bulgaria ON AIR арабистът проф. Владимир Чуков.

"Ако ви прави впечатление, родината на талибанското движение  е Кандахар. Това е южен Афганистан. Там, където климатът и почвата е най-благоприятна за маковите плантации. Няма нужда от много вода и е много горещо.


В същото време обаче те имат и други приходи и тази година те имат рекордния бюджет от 1 млрд. и 600 милиона. Откъде?

Това са отвличания и откупи, незаконни такси, изнудвания. Всичко онова, характерно за една мафиотска група. Не на последно място – външния спомеществувател - Пакистан.

Ако не беше Пакистан, пакистанската армия, логистика, разузнаване, в момента тези хора нямаше там... 

Днес виждаме изказване на пакистанския външен министър, реално това е единствената държава, която ги кредитира, в една обща пресконференция с катарския си колега, той заявява "нека да помогнем на афганистанския народ, като деблокираме този резерв от 10 млрд. долара, и тук вече опираме до легитимност.

Няма ли признание на талибанското правителство, тези 10 млрд. си остават замразени," коментира експертът.

"Според световната статистика, някъде от 80 до 90% въобще от световния наркотик идва от Афаганистан. Така че няма как да изкорените подобен тип зло, за съжаление имат и канали, които са много добре отъпкани.

Един от каналите е през Таджикистан, Русия, Европа. Другият е от южен Афганистан към Карачи – огромното афганистанско пристанище.

Още на времето имаше много интересен канал през Иран, през Ирак, Сирия, Бейрут и отново Европа.

Това е истината. Нека си я кажем такава, каквато е. Ние, светът, сме в клопка" коментира проф. Чуков в отговор на въпрос какви са рисковете за Европа и света.