В навечерието на 20–тата годишнината от събитията на 11 септември 2001 г. в американските медии се появиха редица статии, в които се разглеждат конспиративни (алтернативни) версии на тази трагедия, пише "Труд".

По принцип те се свеждат до следното.

Кулите близнаци са разрушени от контролирани взривове

Видеозаписите на падащите сгради на Световния търговски център (WTC) показват тяхното разрушаване, като кулите се огъват, преди да се срутят. Освен това изглежда, че прозорците излитат, етаж по етаж, отгоре надолу.

Един академик от САЩ твърди, че е изследвал проби от разрушените кули, които показват наличието на химически остатъци, което предполага използването на експлозиви.

Възражения: при контролиран взрив специалистите разрушават сградата отдолу нагоре, а не отгоре надолу. Експерти казват, че прозорците са се били избити, когато всеки етаж се е срутвал от пода надолу, което е причинило изхвърлянето на отломките и на офис техниката.

Също така ще е необходима значителна работа, която не може да остане незабелязана, за да се поставят достатъчно експлозиви по цялата дължина на сградите, за да се разрушат.

Коментарът на В.О.: В началото на 1970-те години Лесли Робъртсън, който построи тези сгради, изчисли ефекта от сблъсък с Boeing 707 с кулата на WTC.

Той съобщи за резултатите на New York Times, като твърдеше, че кулите ще издържат на удара на лайнера, летящ със скорост 960 км/ч, тоест, след като лайнера се удари в него, небостъргачът ще остане да стои без сериозни структурни щета.

С други думи, централният скелет и останалият външен периметър, който също е носещ, ще издържат на допълнителното натоварване и в резултат на това няма да има разрушени част от носещите конструкции. Именно с такъв запас на якост бяха построени "близнаците".

Франк Де Мартини, един от ръководителите на проекта за построяването на WTC, потвърждава това, че сградата е проектирана по такъв начин, че да издържи на удара на Boeing 707 с максимално излитащо тегло. Това беше най-големият самолет по онова време.

Според френския разследващ журналист Тиери Мейсан, който публикува първата в света книга с алтернативни версии на трагедията от 11 септември, към днешна дата (началото на септември 2021 г.) няма физическо обяснение за срутването на кулите на WTC до техните основи (т.е. вертикално срутване).

И двете кули близнаци са претърпели странични удари, но не са се наклонили. Освен това горивото трябваше да се разтече по вертикалните колони и те трябваше да се стопят.

Трябва също така да се отбележи, че няма обяснение за взривовете, споменати от пожарникарите и заснети от много свидетели, нито за разкъсаните, а не за разтопените греди - и двете доказателства сочат не случайно, за планирано взривяване.

Мейсан също така отбелязва, че не е имало разрушаване на небостъргачи заради пожари преди или след 11 септември ... и че от нито една от тези терористични атаки не са извлечени съответните уроци и не са се променили правилата за изграждането на такива сгради, за да предотвратят подобни бедствия в бъдеще.

И накрая, снимките на резервоари от стопена стомана, направени от пожарникарите, и снимките на разтопената скала от местоположението на кулите, направени от Федералната агенция за управление при извънредни ситуации (FEMA), не могат да бъдат обяснени от нито една официална версия.

През август 2005 г. Джон Р. Хол -младши от Националната противопожарна асоциация на САЩ публикува доклада „Пожарите във високите сгради“.

По-специално, той предоставя статистически данни, според които само през 2002 г. са възникнали 7300 пожара в многоетажните сгради, много от които са били много интензивни и са продължили в продължение на много часове, като са успели при това да погълнат повече от един етаж.

Въпреки жертвите и значителните щети, нито един от тези пожари не доведе до подобни срутвания.

Пентагонът беше ударен от ракета, а не от самолет

Доказателство за това, казват скептиците, е, че основната повреда на сградата е била кръглата взривена фуния, а не едно по-голямо разрушение, което според някои би било причинено от крилата на самолета.

Възражение: Тази теория пренебрегва значителни доказателства от фотографираните тела на пътниците и екипажа на местопроизшествието.

Коментарът на В.О.: В официалния доклад на Комисията на Конгреса на САЩ от 11 септември, аз В.О. намерих стенограмите от разговорите на дежурните в Пентагона. Първият вик е: „Някой ни обяви война, удариха ни с ракета! Наистина ли са руснаците?".

Дежурните в Пентагона са много добре подготвени хора, а не са пазачи пенсионери. И те могат да направят разликата между Боинг и ракета.

Освен това външната стена на Пентагона, където се предполага, че се е врязал самолетът, остана да стои, а срутването на покрива и фасадата настъпва само 20 минути по-късно.

Тиери Мейсан смята, че към днешна дата няма доказателства, че към Пентагона е изпратен граждански самолет. Още на следващия ден след атентатите в Пентагона пожарникарите проведоха пресконференция, в която заявиха, че не са открили нищо, което да прилича на самолет.

Властите, които отговориха на комюникето от книгата на Мейсан, заявиха, че са събрали всички части на самолета и са го възстановили в хангара. След това те спряха да говорят по този въпрос.

И семействата на пътниците в самолета в началото бяха възмутени от аргументите на Мейсан, а след това промениха своето мнение, когато им бяха дадени урни с праха на мъртвите, уверявайки ги, че са идентифицирали мъртвите по пръстовите отпечатъци, въпреки че при такива температури там не може да останат отпечатъци на пръстите.

Някои от тях отказаха да подпишат споразумения за поверителност, които бяха предлагани да подпишат срещу голямо възнаграждение.

Сграда 7 на WTC, която е в непосредствена близост до кулите близнаци, беше съборена чрез контролиран взрив, въпреки че в нея се вряза самолет.

Тази теория се основава отчасти на коментар на собственика на сградата, който, опасявайки се, че сградата е на път да се срути, каза, че пожарникарите които се намират вътре трябва да бъдат отстранени незабавно.

Той използва думите „Дръпнете се оттам“. Тази забележка е тълкувана като жаргон за разрушаването на сградата.

Възражение: Всъщност срутването е причинено от интензивните пожари в една от съседните кули-близнаци, които се разпространяват и в сграда WTC 7, като причиняват изкривяването на стоманените й греди и сградата се срутва.

Коментар на В.О.: самолетът не се врязва в този небостъргач. Пожари не са бушували вътре, а само на 3 места имаше локални пожари. Защо се срути тогава?

Виктор Фридман, автор на „9/11: Поглед към убийството“, пише, че собственикът на сградата Лари Силвърстийн веднъж изрича в интервю за националния канал PBS:

„Спомням си, че ми се обади командирът на пожарникарите и каза, че не е сигурен, че може да угаси пламъците .... Отговорих му, че вече имаме толкова много жертви, така че най-разумното би било да се разруши. И решихме да я разрушим. Тогава всички видяхме как сградата се срути".

Ето я, ключовата дума – ДА СЕ РАЗРУШИ! Но за да се подготви РАЗРУШАВАНЕТО на небостъргача са необходими седмици, ако не и месеци, за сградата WTC-7 падна след 8,5 часа след като първият самолет се удари в ДРУГИЯ небостъргач.

Това означава, че предварително е водена подготовка за разрушаването на сградите на WTC. Полагат експлозиви, теглят се кабели и т.н.

Много странен изглежда репортажа на британския телевизионен канал BBC. В телевизионната новина, която се излъчваше в 10:00 ч. лондонско време, тоест в 17:00 ч. нюйоркско време, водещият казва на зрителите, че сградата на WTC-7 в Ню Йорк се е срутила.

Но оставаха още 20 минути, преди тя да се срути. Нещо повече, кореспондентът на телевизионния канал Джейн Стендли в репортажа си на живо от Ню Йорк говори за срутването на сградата на WTC-7, докато тя се намира на нейния фон.

Рядка снимка показва този момент, а сградата на WTC -7 е обозначена със стрелки. Надписът в долната част на екрана гласи: „47-етажната сграда Соломон Брадърс в близост до WTC също се срути“.

Обаче в един момент очевидно телевизионните хора осъзнаха какво се е случило и в 17:14 картината на излъчването от Ню Йорк внезапно се изкриви от смущения и след няколко секунди напълно изчезна.

Отвлечените самолети бяха пълни с експлозиви и се управляваха дистанционно

Някои теоретици на конспирацията смятат, че пътниците, за които се твърди, че са били на борда, са били или убити на друго място и хвърлени в морето, или са били част от заговора и сега се крият с нови имена.

Ключово доказателство за тази теория е, че записаните обаждания по мобилни телефони, от които жертвите са отправяли призиви към близките си от обречените самолети, са били невъзможни заради височината на която са се намирали самолетите и поради това са били фалшифицирани с помощта на „технологията за гласово преобразуване“.

Възражение: Телефонните записи показват, че обажданията са били направени от сателитни телефони, прикрепени към облегалките на самолета.

Коментар на В.О.: Тиери Мейсан пише, че за 20 години няма никакви доказателства за присъствието на борда на отвлечените самолети на 19 въздушни пирати.

Последните не бяха включени в списъците с пътниците, разпространени в същия ден от авиокомпаниите. Видеата с похитителите не са били заснети в Ню Йорк, а на други летища, откъдето са отлетели.

Към днешна дата няма доказателства, че телефонните разговори между пътниците на тези полети и със земята действително са се състояли.

Едва през 2004 г. компанията Qualcomm, заедно с American Airlines, разработиха система, която използва сателит за осъществяване на разговори към мобилните телефони на самолета, на който е инсталирана специална мобилна базова станция. На 15 юли 2004 г. беше извършено пробно стартиране на системата, след което тя започна да функционира.

Що се касае за самолетите с дистанционно управление. Още през 1962 г. американците искаха да ударят Куба. Но Фидел не им даваше повод. Генералният щаб на САЩ разработи операция Нортуудс. Документите бяха официално разсекретени през 1997 г.

Съдейки по тях, е било предложено да се изпрати чартърен полет от САЩ със специални пътници на почивка в Ямайка. По време на полета чартърът се сменя с радиоуправляем дубльор, който е боядисан и номериран по същия начин.

Истинският самолет е приземен във военновъздушната база Еглин, а хората са изведени. А дубльора продължава да лети нататък. Над Куба той предава сигнали SOS на международната честота, че е атакуван от кубински МиГ.

След това е взривен с помощта на радиосигнал. А Америка ще получи съобщение от Международната организация за гражданската авиация за гибелта на техния граждански самолет. Не е нужно сами да си „продавате“ този инцидент.

Но след това обаче министърът на отбраната Робърт Макнамара отхвърля този проект. Но самата идея витаеше във въздуха.

Имаше и подобна практика. На 1 декември 1984 г. НАСА изпраща Боинг 720 от военновъздушната база Едуардс.

Той лети 16 часа и 22 минути с дистанционно управление с манекени на пътнически седалки, като направи повече от една дузина излитания и кацания. Полетът завършва с умишлена катастрофа с цел експеримент.

Така че, САЩ имаха техническите възможности за провокация в духа на Нортуудс.

Фридман пише в своята книга, че има несъответствия в списъците на пътниците. Фигурират само 200 души. Може би някои са били подставени лица на правителствени организации като ФБР, НАСА, ЦРУ.

Четвъртият самолет, очевидно насочен към Белия дом, е бил свален от ракета.

Президентът Буш нарежда самолетът да бъде свален, ако е необходимо, но преди това да стане, пътниците нападнаха похитителите, и те разбиха самолета в земята на Пенсилвания.

Коментарът на В.О.: Официалната версия казва, че смелите американски пътници от четвъртия лайнер са нападнали терористите. И така, че Боинга-убиец не стига до Белия дом или до Вашингтон, и те го врязват в земята.

На първата годишнина от трагедията руската телевизия показа „техния“ документален филм, заснет по горещи следи. Имаше сюжет с военни пилоти, на които им беше наредено да прихванат Боинга над Пенсилвания.

Офицер на четиридесет години казва: „Ние излетяхме и видяхме, че в Боинга седят наши хора“. И получихме команда да свалим самолета. Но ръката ми не се вдигна, за да натисна бутона, та как мога да убия своите съграждани ?! Но разбрах, че трябва да го направя". И така той седи и плаче пред камерата. И кадрите свършват.

Но ако не сте свалили този самолет, защо плачете? Това означава, че все пак сте изпълнили командата, и сте натиснали бутона. И версията, че американските патриоти са нападнали терористите и те са изпратили самолета в земята, изглеждаше съмнителна от самото начало. Както и много други неща в тази заплетена история.

Като дългите разговори на пътниците от отвлечения лайнер със земята по мобилните си телефони. Това например се отнася до разговора на един смел пътник, нападнал похитителите на полет UA 93.

Фридман пише в своето изследване, че той лично се е свързал с представители на авиокомпанията и е получил недвусмислен отговор: през 2001 г. е било невъзможно да се разговаря със земята нито чрез мобилни, нито по въздушни телефони (имаше и такава версия!). Всички технически подробности ги има в книгата.

Беше проведена вътрешна търговия с акциите на двете авиокомпании, чиито самолети бяха отвлечени, United и American, което предполага, че влиятелните хора са били наясно с наближаващите атаки.

Възражение: Търговията се проследява по други причини.

Коментарът на В.О.: Виктор Фридман в своята книгата си „11 септември: Поглед към убийството“ обръща внимание на една застраховка.

Построените през 1970 г., "близнаци" донесоха колосални загуби на компанията-собственик на пристанищната администрация. Те ежегодно „поглъщаха“ милиони долари само за електричество, вода, отопление и пр.

Плюс това, те се нуждаеха от ремонт за поне $200 млн., за да се заменят материалите, които бяха признати за вредни за здравето през 1980-те години. На първо място, е канцерогенния азбест.

Много се страхуват обсебените от здравето си американци. Те дори искаха да разрушат WTC, но властите не дадоха за това разрешение. А канцерогенният азбестов прах може да се разнесе в града.

И тогава, като в приказката, се появи добрият магьосник Лари Силвърстийн, готов да плати $3,2 млрд. за проблемната WTC! 23 юли 2001 г. - месец и половина преди трагедията! - сделката беше финализирана.

Лари получава наема сградите за 99 години. Лари, разбира се не даде веднага всички пари за покупката, а ги раздели на месечни плащания. И преди 11 септември той беше платил само $14 млн. Но от застраховката той придоби $3,6 млрд. В застраховката имаше отделно покритие при терористичен акт!

И този терористичен акт, по невероятно съвпадение, се случи месец и половина по-късно.

Нещо повече, Лари се опита да го оформи като ДВЕ терористични атаки и да съдере кожата на застрахователните компании с двойна сума от $7,2 млрд.!

Моля Ви се, всички казват, че два самолета са ударили кулите по различно време, което означава, че това са две различни терористични атаки. Съдебният процес продължи почти 6 години.

В крайна сметка Силвърстийн получи обезщетение от $4,6 млрд. застрахователни плащания за "близнаците", както и за възстановяването на комплекса. Но това му се струваше недостатъчно. И Лари реши да съди за повече от $12 млрд. авиокомпаниите и охраната на летището. Между другото, Лари има застраховка и за сградата на WTC-7 !!

Смъртта на бин Ладен

Официалната история гласи: На 2 май 2011 г., в хода на смел, и добре документиран нощен рейд, 23-ма тюлени се приземяват на територията на Ал Кайда * в Аботабад, Пакистан. Цялата операция продължи само 40 минути и завърши със смъртта на Осама бин Ладен.

На сайта Military.com са публикувани алтернативни версии за смъртта на бин Ладен. Според авторите на публикацията съществуването им е било улеснено от нежеланието на правителството на САЩ да публикува снимки на тялото на бин Ладен и непосредственото му погребение в морето.

1. Осама бин Ладен умира през декември 2001 г.

Бившият служител на Държавния департамент д-р Стив Р. Печеник казва, че най-търсеният терорист в света е страдал от синдром на Марфан, генетична мутация, която засяга протеините, на съединителните телесни тъкани.

Според него Бин Ладен, е приличал на учебник за болестта. Неговата висока фигура, дълги крайници и дълго лице показваха класическите симптоми за нея. Болестта поразява около един на всеки 5000 души и може да причини внезапна смърт.

Печеник твърди, че лекарите на ЦРУ са лекували Осама бин Ладен от Марфан и че лидерът на Ал Кайда е починал само месеци след атентатите на 11 септември 2001 г.

Други твърдения казват, че той е починал по същото време, но от бъбречна недостатъчност, а не от синдром на Марфан.

2. Той не умря – а получи отпуска

По време на съветската окупация на Афганистан ЦРУ доставя оръжия, съветско производство от Саудитска Арабия на афганистанските муджахедини по време на операция „Циклон“.

През това време бин Ладен става агент на ЦРУ, а управлението си партнира с разузнавателното управление на Пакистан (ISI), и създаде митовете около Осама бин Ладен, така че фанатичните терористи да дойдат в Афганистан.

Твърди се, че нападението, при което беше убит терористът бин Ладен, е начинът да му се разреши на бин Ладен да си подаде оставката. Това е теория, поддържана от иранския режим.

3. Пакистан залови бин Ладен през 2006 г.

Тази версия принадлежи на разследващия журналист Сиймор Хърш. Той твърди, че ISI е заловила терориста през 2006 г. и го е използвала като лост за действие в Афганистан. След това ISI предава бин Ладен на САЩ, но ги принуждава да организират нападение, в резултат на което се стига до убийството му.

Когато тюлените пристигнаха в Аботабад, Хърш казва, че там ги е посрещнал офицер от ISI, който ги е ескортирал до спалнята на бин Ладен. След което тюлените го правят на решето с куршуми.

4. Бин Ладен дори не е живял в Аботабад

Жителите на Аботабад отхвърлиха идеята, че бин Ладен и семейството му живеят в района. Въпреки че, прозорците в къщата му бяха счупени по време на набега, и въпреки това е отхвърлено това, казвайки: „Никой не вярва в това. Никога не сме виждали араби тук, и той не беше тук".

Бивши служители на ISI подкрепиха идеята в западните медии, като отбелязаха, че някой е бил убит от американските сили по време на набега, но това не е бил бин Ладен. Те казаха, че истинският бин Ладен вече е мъртъв и САЩ добре го знаят.

5. САЩ заловиха бин Ладен много преди 2011 г.

Друга теория, популяризирана от иранския режим, е, че САЩ са заловили и държали бин Ладен в продължение на години, преди най-накрая да го убият.

Опасявайки се, че ако принудят на най-издирвания терорист да бъде съден в САЩ това може да доведе до лека присъда от съдебните заседатели или, още по-лошо, до оправдателна присъда, и САЩ решават да го екзекутират и да фалшифицират смъртта му като внимателно планиран набег.

Тази версия твърди, че убийството на Осама бин Ладен е била уловка от администрацията на Обама, за да си гарантира победата на изборите.

6. Бин Ладен буквално го държаха замразен

Тази версия твърди, че САЩ или са заловили бин Ладен след нападението в Тора Бора, или той е починал от бъбречна недостатъчност много преди 2011 г. След това се твърди, че САЩ са замразили тялото му в течен азот, за да изчакат подходящия момент и да обявят „победата“.

Коментарът на В.О.: нека започнем със задаване на въпрос – изобщо беше ли замесен бин Ладен в това което се случи на 11 септември?

Припомнете си, за видеоклип с признанието на бин Ладен от 14 декември 2001 г. който е на разположение на американските разузнавателни служби. Твърди се, че са го намерили в къща в Джелалабад.

И именно този запис е в основата на окончателния извод на официалната комисия, че атаките на 11 септември са извършени от бин Ладен и Ал Кайда.

Това видео е с много ниско качество. А самият човек, който според ФБР е бин Ладен, е напълно различен от него и това е ясно видимо дори въпреки лошото качество. Той е по-плътен, има различна форма на носа, устните, веждите и скулите.

Досието на ФБР казва, че бин Ладен е левичар, а на видеото той записва нещо с дясната си ръка. Освен това той има златен пръстен на пръста си, а ислямът, както знаете, забранява на човек да носи златни бижута.

На 29 март 2006 г. вицепрезидентът на САЩ Чейни заяви: „Никога не сме твърдяли, че Осама бин Ладен е имал нещо общо с 11 септември. Никога не сме имали убедителни доказателства".

Що се отнася до дискусията за странната смърт на бин Ладен, съмненията не само не отшумяват всяка година, но и придобиват нови нюанси, които поставят под съмнение официалната версия.

Независимо дали наистина това е бин Ладен, САЩ, според сюжета, трябваше да затвърдят своя триумф с международна експертиза на трупа. Но трупът беше удавен моментално. И скоро всички участници в тази специална операция в Афганистан загинаха. Както се казва, следите бяха почистени.

Това много напомня историята за убийството на Кенеди. Осуалд веднага беше убит, Джак Руби бързо умира в затвора, а в този случай вече има още 3 дузини официални трупове. И е напълно неизвестно кой всъщност е застрелял президента.

А колко от нежеланите свидетели биха могли да бъдат отстранени за събитията от 11 септември?!

"Чудесата" около бин Ладен продължават. И така, след победата на талибаните, на 31 август 2021 г. помощникът на бин Ладен, и ръководител на неговата служба за сигурност, която охраняваше бин Ладен в Тора Бора, и основният доставчик на оръжията за Ал Кайда, Амин ул-Хак (!! ??) триумфално се завърна в Афганистан ...

През 2008 г. пакистанските специални служби го бяха задържали, но по някаква причина пуснаха този терорист през 2011 г. (!! ??).

Американците, изпратиха най-новите си дронове с изкуствен интелект, за да елиминират дребните извършители на терористичната атака на летището в Кабул, а изобщо не реагираха на връщането на най-опасния терорист в Афганистан, и не изпратиха дронове, за да го унищожат.

Тук възниква основният въпрос,  в този кървав цирк, възможно ли е изобщо да се вярва на някакви официални американски версии на всичко, което се случи на 11 септември 2001 г. и все още се случва и досега?