Проф. Николай Витанов даде кратка информация за войната за 22 ноември. Ето какво написа математикът в профила си във социалната мрежа Фейсбук:

Кратка информация за войната за 22 ноември 2022 г.

Българската политика си я гледайте. Гледайте, добре гледайте какво става. От 6 месеца ви е направена прогнозата. Вчера дадох едно интервю и пожелах здраве на служебния министър – председател и на служебното правителство, че ще има още да управляват. Гледайте. И като четете интервюто, обърнете внимание на това, което казвам за контрареволюцията. Ей така, да ви стои в главата.

Сега за войната.

И тъй

1. Надпрагов удар? И днес няма. Суровикин сваля прага чрез разрушаване на критичната инфраструктура на Украина с ракетни удари и удари с дронове. Тази тактика има ефект. И зимата в Украйна дойде.

Закон на Витанов: Битието променя съзнанието и дори питието може да спре тази промяна само частично.

Съгласно този закон, недоволството в украинското общество ще се усилва вследствие на неприятното битие. Очаквайте нови мигрантски потоци от Украйна в западна и в ДРУГА посока.

2. Набутани сме в тази война, макар и все още индиректно. Опита за директно набутване беше толкова нескопосан, че пропадна веднага. Винаги съм ви писал да внимавате за доктрината: да намеря глупак, който да осъществи моите интереси за собствена сметка. Зеленски се опитва да я прилага и той. Неговата изгода е да набута колкото се може повече държави директно във войната срещу Русия.

Къде е червената линия на набутването, вече ви писах. Напълно достатъчно е, че българско оръжие се изнася за Украйна и че нашите пари – през нашия бюджет и през бюджета на ЕС (което е пак парите и от нашите вноски в ЕС) отиват за подпомагане на Украйна. Не се оставяйте да бъдете въвлечени пряко във военните действия. Помнете цар Борис III.

Украинците смятат, че ще спечелят войната. Добре, почваме да броим дните и оттук нататък, кой какви значителни градове е превзел.

И тъй, украинците смятат, че ще спечелят войната и не започват преговори в средата на ноември 2022 г. Броим, нали така

Ден 12 – 22 ноември 2022 г.

никоя от двете страни не е превзела нищо съществено.

Продължаващи руски удари по украинската критичната инфраструктура. Зимата дойде.

Херсонският участък на фронта. Тук, от моя гледна точка руснаците постъпиха математически неоптимално. Изтеглиха се за 2 дни от Херсон, което показва, че приказките да нарушени комуникационни и снабдителни линии са били пълни глупости. Оказа се, че украинската групировка около Херсон е била само 2 пъти по-голяма от руската. Нямаше да може да го превземат. Ама Каховската елетростанция щели да взривят. Че това си е покана за нанасяне на тактически ядрени удари по цялата територия на Украйна. Ама американците щели да отговорят. Американците няма да отговорят. Китай само това и чака – руснаците и американците да почнат да си разменят ядрени удари. Тайван заминава, а с него заминава и изнесената до азиатския континент американска отбранителна линия в Тихия океан и имперският статус на САЩ. Американците не разсъждават на ниво български юрдек. Те ще си кешат ползите от войната в Украйна, няма да си рискуват отбранителната линия в Тихия океан и ще оставят българските шаран-юрдеци с човки в калта.

На запорожкия и луганския участък на фронта, както и в Харковска област си работи системата „Таракан“. Непрекъснати атаки и големи украински загуби заради дефекта на системата „Таракан“, който ви описах. Загубите на украинската армия старателно се крият. Украинската армия действа по системата на съветската армия през втората световна война – юруш без оглед на жертвите. Само че през Втората световна война германците бяха по-малко, а сега украинците са по-малко. Което означава, че като двършат украинците по бойните полета ще започнат масово да гинат западни „пенсионирани“ военни. Тук е мамента да гледаме да няма българи сред тях.

Гледате какво става на фронта покрай Харков. Системата „Таракан“ е опряла в плътна отбранителна линия и буксува с големи украински загуби. Нямаше нужда руснаците да отстъпват там. Две бригади, изпратени на време и сега системата „Таракан“ щеше да си буксува току под Харков. Математически неоптимално поведение. Което е възможно при наличие на активни елементи в системата. Както показва тази война, активните елементи в системата могат да вършат и глупости.

Очакванията са, че запорожкия участък на фронта ще се активира. И двете страни прехвърлят части там. Системата „Таракан“ си върши работата и изтощава украинските резерви. Както много пъти съм писал, количествените изменения си се трупат. Като стегнат праговата стойност, преминават в качествени. Този закон е железен и страшно твърд. Гледайте.

Донецкия участък на фронта. След последното руско ностъпление, тук има известно затишие. 3 дни заради Световното първентсво по футбол. Украинската отбранителна линия Бахмут – Северск държи. Руснаците обаче бавно се приближават към самия Бахмут. Знаете, че много отдавна съм ви написал, че основното сражение в тая война ще е за Словянск и Краматорск. Тъй, че очакванията са за силно интензивни боеве в този участък на фронта. Основни цели – Бахмут и Авдеевка.

Заключение за днес: надпрагов удар няма, войната продължава.

Идеологическият фронт. Знаете тезата ми за аматьорщината на украинската пропаганда. Видяхте го с очите си на примера на падналите ракети в Полша. Не се прави така, бе. Излагате се, излагате и нас от НАТО.

Излязоха нови кадри за мъчения на пленени руски войници. Пропагандната картинка за войните на светлината отиде по дяволите. Тя и светлината в Украйна отива по дяволите с разрушаването на критичната инфраструктура. Зимата ще бъде тежка за украинската пропаганда, която трябва да обясни на населението, защо трябва да гладува и студува. Няма да може да обясни добре, затова надеждата е населението да се изнесе на топло в други страни, че да не създава проблеми вътре в Украйна. Предупреждението ми към българските шаран-юрдечета остава – внимавайте , аматьорщината на украинската пропаганда още много пъти ще ви постави в положение – човка, навряна в калта.

При руснаците също е напрегнато, но напрежението е къде по-малка. Преглътнаха отстъплението при Херсон, но е ясно, че това не може да продължава. Следователно, руснаците подготвят голям удар на фронта. Дали ударът ще е надпрагов или не, ще видим. Като гледам какво правят досега, вероятността за надпрагов удар е малка. Друго което намалява напрежението в руското общество е успешното разрушаване на украинската критична инфраструктура. Това има две цели – едно – обществото по – лесно преглъща несгодите от войната и второ – прагът пада и вероятността за надпрагов ударр расте.

Пропагандата у нас. Сашко-намерен! Браво, но това са събития, които отклоняват общественото внимание за около седмица. После? - Първа и втора серия на сериала „Франкенщайн“, трета серия – след Ивановден. Украйна нещо не е на дневен ред. Темата ще се замита под килима, защото ще става все по неудобна. Много съветско оръжие в източна Европа не остана, натискът върху България да си даде съветското въоръжение ще расте. А отбранителния капацитет на страната?

Президентът е прав – първо гарантираш материално отбранителния капацитет на страната, после може да мислиш да предоставяш оръжие. Народът гледа и е недоволен – трябва да търпи лишения за да може оръжие и пари да текат към Украйна както директно, тъй и през вноските ни за Евросъюза. Пропаганда да покрие това – няма, а каквото има е толкава нескопосано, че разкрива веднага, тези, които са ангажирани с тази пропаганда. Аматьорщина.

Нататък по нашите си теми

Политологията –(Ден 56)

Продължаваме с държавата. Занимаваме се толкова с нея, защото тя е централната институция в политическата система. Днес – за формата на държавно управление. Прескачаме монархията и отиваме направо на президентската република. Уф, колко актуално.

Какво беше при републиката? Държавният глава се избира от населението чрез избори или пък се избера от специална избирателна колегия. Значи тук имаме изборност и с нея върви и мандатността. И тоя, дето би трябвало да решава, е избирателя. Би трябвало де, би трябвало. Иска ти се да си купиш диня, а ти предлагат само тикви. Избери си диня, де. Тъй, че това с решаването от народа, малко го прибираме в задния джоб и не го размахваме много. Та републиките биват президентски, параламентарни и смесени. Нашата каква е? Гювеч, гювеч, не е чиста манджа – смесена, демек с повече елементи на парламентрана република.

Ами как да определим каква е републиката. Гледаме кой формира правителството и на кого то трябва да се отчита. При президентстката република правителството се формира от президента и той се го кантролира и на него то му се отчита. О-леле, да не идва външен наблюдател да гледа какво става у нас сега. Много превратно представление за българската републиканска система ще получи. В парламентарната република правителстквото се формира от парламента. В смесените републикански системи имаме взаимодействие на парламент и президент при формирането на правителство. Тъй би трябвало да е и у нас.

Друга особеност на президентската република е, че тъй като президентът се избира пряко от народа, той не носи отговорност пред парламента, който също се избера пряко от народа.

Оставям ви да си мислете за българския републикански гювеч и спирам дотук за днес.

Следват мисли от софийския сумрак.

ВИТАНОВ, ПОПУЛАЦИОННА ДИНАМИКА И НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ, 2005 ГОДИНА (ден 19)

...Една неразвита икономика е невероятно да расте, ако нейната селскостопанска база е в стагнация...

Цитирам, бе, цитирам проклетника Витанов от горната книжка.

Ама Витанов не го е казал това, а Банджамин Франклин. Да оня Франклин, дето ви гледа от доларовите банкноти. На него му е светнало още преди 200 и певече години какво трябва да се прави та новата държава САЩ да стане икономически силна. Ами у нас таз крушка ще светне ли? Я да не се занимаваме с крушката, а да почваме с Малтус.

Тъй, сатаната Малтус. Да , ама Дарвин е силно повлиян от Малтус. И като почнете да четете книжки па математическа популационна и социялна динамика, първото нещо, което ви набиват пред очите е модела на експоненциалния растеж на популацията наричан модел на Малтус. Ма как Малтус влияе върху Дарвин. Много просто. Малтус свърза проблема за оцеляването с разрастването на популацията и конкуренцията за естествени ресурси. Идва Дарвин и доразвива това като формулира принципа на естествения подбор в животинския свят. Разсъжденията на Малтус са доста логични. Ако раждаемостта не намалява, казва той, бързото нарастване на населението трябва да бъде спряно от увеличената смъртност. Откъде тази смъртност. Няма папо за всички казва Малтус, започват глад и войни за храна и вода и епидемии подпомагани от голямата гъстота на населението. И тъй, докато числеността на населението намалее.

И какво пише нататък Витанов в книжката. Пише Витанов, че не сме заплашени от малтусианския демон на свръхнаселеността и дори, че ще имаме нужда от мигранти, за да си развиваме икономиката. Но, пише Витанов, трябва много да внимаваме, какви мигранти пускаме в държавата си. Не може урболешката да пускаш всеки, защото това се стоварва на собствената ти глава. Откакто Витанов написа това, нито едсин проект не му беше финансиран от Фонда за научни изследвания, мигрантските вълни си дойдоха, какви мигранти се приемат, виждате сами. И всичко ни е наред, разбира се и все по-наред ще става и все по ще ни оправят, не се и съмнявайте.

Абе, „Боговете на войната на Мановар“ не почваше ли така:

Човка в калта. Маха с пера.

Кряка за слава със задник нагоре-е-е-....

Аме като са не такива боговете на войната, защо се чудите, че гювечът отива на тюрлю-гювеч. То си е напълно закономерно.

Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук