Математикът проф. Николай Витанов направи анализ на войната в Украйна. Ето какво пише той в личния си фейсбук профил за ситуацията на 24 януари:

Кратка информация за войната за 24 януари 2023 г.

ЗАБРАНЕНО ЗА ЧЕТЕНЕ ОТ ЮРДЕЦИ

Тук е място за технически анализи, а не за леене на чувства. Добрият анализ изисква хладнокръвие, а не леене на чувства. Лей си чувствата на собствената стена и помни, че чувствата, дето те напъва да ги лееш са резултат от негативни емоции, родени от гадното усещане на голата пропагандна кука, на която се люлееш. Откачи се от голата кука и веднага ще ти стане по-добре.

Колекционирам си рева срещу мен. И се питам - какво ще правите, ревящи мои, ако се окажа прав. И си отговарям – ще продължат жалкото си съществуване, мятайки се по следващите голи куки и оревавайки следващите, които им казват да слизат от тях. Както е казал Макс Планк – следовниците на една идея не се убеждават. Те измират. Тоест, ще лапате голите куки, докато умрете. Следователно, няма нужда да ви убеждавам. Поне да ви използвам да свършите някоя работа.

Да почваме. Най-напред за българската политика. Нови избори. Няма какво да коментирам. Слизайте от голите куки. Контрареволюцията иде.

Сега за войната.

Следим бавните процеси и то поред

Процес 1: Системите на Украйна и снабдяването на украинската армия. Знаем, спрат ли системите, войната свършва за 1 месец. Значи, за Украйна е жизнено важно системите да работят. Системите ще работят. Целта е максимално изтощаване на Русия без оглед на украинските загуби. Няма значение колко стотин хиляди украински войничета ще загинат и колко територии ще загуби Украйна. Ще има ли германски танкове за Украйна. Ще има.

Процес 2: Логистиката на руската армия. Имат и техника и боеприпаси и хора. И тук по складовете има доста стари оръжия за използване. Слизайте от голите куки, че на руснаците са им свършили ракетите и снарядите. Никак не са свършили. Очаква се уплътняване на фронта и настъпление не само в Донбас. Очакванията се сбъдват – има настъпление в Запорожие. Уплътняването на фронта означава тежки загуби за украинската армия, продължаваща да практикува системата Таракан (COIN) без достатъчна въздушна поддръжка за подавяне на руското артилерийско превъзходство. Това работи в полза на руската армия.

Процес 3: Численият състав на украинската армия. Мобилизационната машина на Украйна е напрегната до краен предел. Грозните сценки за лов на мъже по улиците може да си ги гледате сами. Ами това е. Украинските мъже привършват, да се готвят следващите за утилизация. Защото един ден просто няма да има украинско пушечно месо за запушване на дупките, причинени от месомелачките на фронтовете. Последните украински мобилизационни резерви се очаква да бъдат използвани през пролетта и лятото. След това ще стане интересно, защото се очаква да започне силно увеличаване на загубите на „пенсионирани натовски военни, сражаващи се като доброволци“. Българи там работа нямат.

Да го подчертаем чрез Аксиома на Витанов: Не бъде глупак да реализираш чужди интереси за собствена сметка. Прави така, че другите да реализират твоите интереси за собствена сметка.

Процес 4: Състояние на инфраструктурата. Продължава постепенното разрушаване на украинската критична инфраструктура. Руската не е засегната. Очаква се концентрация на руските удари върху украинската прифронтова инфраструктура за да скове движението на украинските части. Очаква се продължаване на ударите върху украинската критична инфраструктура. След енергийната инфраструктура ща започнат масивни удари и по транспортната инфраструктура.

Процес 5: Надпраговият удар. Няма такъв. Руската тактика е да свалят прага чрез разрушаване на украинската инфраструктура и чрез организация на месомелачки по фронтовете помнейки принципа на фон Молтке: Като няма армия, която да защитава територията, територията заминава. Западняците мъчат да държат прага висок чрез доставка на оръжие. Критично за прага – броят на украинките войничета. Бахмутската месомелачка работи, украинската армия не отстъпва. Фронтовете се оголват, прагът полека пада.

Процес 6: Съществени движения по фронтовете. Имаме руско настъпление в Запорожие. Цел – окончателен провал на идеята за украинско настъпление към Крим. Засега не е превзето голямо селище, но украинката логистика е доста разстроена. Бавният напредък на руснаците в и около Бахмут продължава. Украинският юруш при Сватово запецна, но вие си знаете – системата Таракан гърми всеки път, когато срещне плътна отбранителна линия.

Процес 7: Идеологическата борба. В Русия нещата са доста спокойни, ситуацията на фронта към момента е благоприятна, няма условия за масови безредици. Проблемите са при украинците. Те са надъхвани, че може да спечелят войната и затова големите загуби старателно се крият. Загубите обаче вече трудно могат да се крият, то се вижда от лова на мъже по улиците на какъв хал са нещата. Всякакви идеологически похвати вече са използвани. Украинците направиха всичко, в което обвиняват руснаците.

Жестоката реалност се стоварва върху главите на шаранчетата, веещи се по голите пропагандни куки. Писал съм много пъти – не се ловете на тези голи куки. Войната няма да свърши добре за Украйна. Въпросът е ние какво ще правим като свърши войната. Помнете тези ми думи и записвайте кой кряка срещу мен. Защото ще дойде време да попитам защо се крякаше срещу мен.

Процес 8: Пропагандата у нас. Пълната скръб продължава. Че и траур. Писал съм ви защо. Вместо да се направи фина и ефективна собствена пропаганда, се пускат украинските аматьорщини. Лошата пропаганда е като вкиснатата чорба. Бързо се разнася, че чорбата е вкисната и никой не иска да я яде. Рейтингите падат. Помнете

Теорема на Витанов: Не бъди шаран, не бъди юрдек, защото рейтингът ти ще яде кютек.

Кой разбрал, разбрал.

Но стига за това днес.

Караме нататък

Политологията –(Ден 86)

Почваме да обсъждаме политическия елит. Кой туй нящо? Елит значи най-добър, отбран, избран. Значи най-добър. В какво? Тука има як субективизъм. Ето, аз например съм чичко с много парички или лош чичко, който иска да зароби една държава. И казвам – стандарт за най-добър е калинката. Отбирам и избирам калинките с пропаганда и финансиране и казвам – ето, това ви е елита. Най-добрите, избрани и подбрани ..... калинки. И си грабя на спокойствие, като поддържам калинките да не бъдат съборени. От кого. Ами от истинския елит. Тъй, че и псевдоелитаджиите пак са най-добри в нещо и са подбрани и избрани.

Сега – политическият елит. Това е социална група, която има политическо влияние и се явява източник на ръководни кадри за даденото общество. Тъй. Аз, лошият чичко, пречи ли ми нещо да използвам парите си и да набутам в групата с политическо влияние, когото си искам. Не ми пречи. Провъзгласявам ги за елит и после от тях си избирам ръководните кадри. Народът сдухва, но аз печеля. Защо сдухва народът?

Много просто – пуснал ме е да си разигравам коня при определянето на това, кой е в елита и кой – не и кой е в политическия елит и кой – не. Затова. Бери гъби народе, бери, бери-и-и-и. И чети Платон, дето рекъл, че философите са елита, щото били аристократи на духа. На кУе-е-е-е-е? Абе какъв елит си като нямаш 2000 кубка силикfн в пазвата, още толкова по джуките или пък нямаш пари, направени с помощта на лошия чичко-паричко. Аристократ на духа. Платоне, иди пий една ракия и замези, че да ти дойде акъла в главата.

В стария Китай елитът били мъдрите съветници на императора. Мъдрите, де, мъдрите, то сега да намериш в наше време мъдър съветник е много трудна работа. Тоест, елит по същество няма от гледна точка на китайската дехиниция. Тогаз – марш към Египет. Елитът там – това са жреците. Ами фараонът? Е, как, че той е върховният жрец. Ама ум и способности искат ли се? Не, бе просто трябва да си жрец. Значи чичко Паричко плаща където трябва и айде, жрец и в елита.

Интересно е, а?

Хайде стига за днес. С това, какво мислят Парето и другите за политическият елит, ще продължим утре.

Следва малко демография от книжката

ВИТАНОВ, ПОПУЛАЦИОННА ДИНАМИКА И НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ, 2005 ГОДИНА (ден 42)

...Ще разгледаме 4 фактора, улесняващи миграцията и важни за разбиране на посоките и причините за бъдещите миграционни потоци към България ....

Цитирам, бе, цитирам проклетника Витанов от горната книжка.

Фактор 1: Географска близост. С развитието на транспорта все по-далечни места се оказват гиографски близки в смисъл, че мигрантите преодоляват все по-лесно все по-големи растояния.

Значи трябва да гледаме най-напред комшийските държави. В настоящия момент – особено Турция. Там има милиони мигранти, които ще опитват да проникнат на територията на Европейския съюз. Каква ни е играта. Математическата теория на миграционните канали, правена от Витанов (я гледай ти!) казва, че е много важно какво пускаш да минава през границата и какво позволяваш да остава в държавата ти. Какво пускаш, а не какво ти се излива на главата, щото не можеш да го спреш. Та значи точка първа от играта по Витанов – плътен контрол на границата. Точка втора от играта по Витанов – какво позволяваш да остава в страната ти. Как какво – такова, което помага за реализация на собствените ти интереси и не по много, за да не се превърне церът в лекарство.

Ама не мога да контролирам границата, ама те имали права да остават където си искат.

Абе, я направо пускайте песента

Калинка, калинка, калинка-аа- моя,..................

че да е ясно какви сте и народа да си прави сметката кой ви е набутал в елита, че да ставате кадрова банка за управление.

И се позаглеждайте и отвъд комшиите. Гледайте какво става от другата страна на Черно море, по Украйна и тъй нататък. Но за да можете да гледате, трябва да сте изправени. Наведеният гледа обувките на тоя, дето го е навел. Ако е наведен в тая посока, де. Че може да е наведен и в другата.

Стига за днес. Желая здраве и успехи и нека войната и вирусите да стоят далече от вас.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук