Световната здравна организация (СЗО) отдавна е разработила принципи за хигиена на ръцете в здравеопазването (това ръководство обаче може да бъде изтеглено само на английски език тук).

Освен всичко друго, документът описва инструкциите за използване на два спиртни разтвора за дезинфекция на ръце на базата на етилов и пропилов спирт, водороден пероксид, глицерол и вода, които могат да унищожат например вируси, които причиняват близкоизточна треска MERS и атипичната пневмония SARS. Ефективността на тези средства срещу новия коронавирус не е тествана доскоро.

Ефективната хигиена на ръцете е от решаващо значение за ограничаване на разпространението на коронавируса при липса на ефективни терапевтични средства и ваксини. Ето защо, лесно достъпните, но ефективни дезинфектанти имат решаващо значение.

Експериментите, проведени от биолози от Швейцария и Германия, са показали ефективността не само на разтворите, чийто състав е разработен от СЗО, но и на спиртни разтвори със съдържание на етанол над 30%.

Рецептурата на СЗО I се състои от 85% етанол, 0,725% глицерин и 0,125% водороден пероксид. Съставката на базата на изопропил, СЗО II, съдържа 75% изопропанол, 0,725% глицерин и 0,125% водороден пероксид.

Всички тези съставки са лесно достъпни, така че няма да е трудно да се направи дезинфекциращо средство на базата на тях, което ще помогне за намаляване на разпространението на COVID-19.

Превод и редакция: БЛИЦ