Стотици излязоха на протест пред притежавания от султана на Бруней хотел „Дорчестър“ в Лондон, съобщава „Ройтерс“. Повод за недоволството стана нововъведения закон, основаващ се на Шариата, който предвижда смъртно наказание за хомосексуализъм, прелюбодейство и изнасилване.
 

Демонстрантите скандираха няколко часа лозунги в подкрепа на гей движенията и заклеймяваха хомофобията.
 
 
Бруней – бивш британски протекторат с население от 400 000 души, защити правото си да въведе Шариата, според който содомията, прелюбодейството и изнасилването се наказват със смърт – включително убийство с камъни, а кражбата се наказва с ампутиране на крайник.
 
В страната с предимно мюсюлманско население, и преди имаше смъртно наказание, но екзекуции не са провеждани от 1957 г. Хомосексуализмът и досега се наказваше в Бруней със затвор до 10 години.
 
 
Хотел „Дорчестър“ е собственост монархията в Бруней чрез Брунейската инвестиционна агенция. Тя притежава и хотел „Бевърли хилс“ в Лос Анджелис и „Плаза Атене“ в Париж.
 
С сър Елтън Джон подкрепи американския актьор Джордж Клуни, който призова за бойкот на хотелите, собственост на Бруней, след като властите в кралството въведоха смъртно наказание за еднополовите връзки.
 
 
Законите в югоизточното азиатско кралство, които влязоха в сила на 3 април, предвиждат убиване с камъни или бой с камшик до смърт за всеки, признат за виновен в прелюбодейство или хомосексуална връзка.
 
Сър Елтън похвали Клуни „за ясната му и твърда позиция срещу анти гей дискриминацията и фанатизма, който е обхванал Бруней – държава, в която хората с нетрадиционна сексуална ориентация са преследвани – като бойкотира хотелите на султана на Бруней“. Британският певец публикува в личния си профил в „Туитър“ списък с хотели, собственост на монархията чрез Брунейската инвестиционна агенция, сред които е и популярният хотел „Дорчестър“ в Лондон.
 
 
Бруней се управлява по законите на Шариата от 2014 година и султанът на страната, който е един от най-богатите хора на планетата, има върховната власт.