Докато останалата част от света върви напред в своите либерални виждания и вече има тоалетни за трети пол в училищата си, в Бруней се приемат нови закони, които легитимират убийството на хомосексуалисти... с камъни.

Още през 2014 година властта в малката държава, която някога е била британска колония, обяви, че ще приеме най-крайната форма на законите на Шариата. Това било искане лично на Султана на Бруней, който е на трона от 1967 година и всъщност е най-богатият лидер в света с 20 милиарда долара богатство.

Новоприетите закони влизат в сила от трети април и са меко казано крайни. Сексът между мъже ще се наказва с убийство с камъни. Както в древните общества, кражбата ще бъде заплащана с ампутация на крак или ръка.

Употребата на алкохол вече е забранена в Бруней, а онези, посмели да имат извънбрачни деца или пожелали да пропуснат молитвата в петък, отиват директно в затвора. По-тежките наказания, които бяха приети преди дни, се забавиха, тъй като международният свят реагира остро на крайния шериат.

Хомосексуализмът е забранен в Бруней още докато държавата е била британска колония. Преди да бъде наложена смъртната присъда, това да обичаш някого от същия пол се е наказвало със затвор. Убийството с камъни ще бъде прилагано и при содомия, изневяра и изнасилване.

Организациите за защита на правата на човека приеха решението на Бруней с ужас.

"Амнести интернешънъл" призова страната "незабавно да спре" прилагането на новите наказания, които според тях са "крайно грешни“.

Законите на шериата се прилагат само върху мюсюлманите, които формират около две трети от населението.