Масови протести обхванаха Израел. Хората излязоха по улиците в почти всички големи градове на страната, за да покажат негативното си отношение към реорганизацията на съдебната система, която сегашният израелски премиер Бенямин Нетаняху реши да извърши.

Кадри от случващото се в Израел се разпространиха в мрежата. Хиляди хора носят знамена, палят огньове, а в Тел Авив протестиращите блокираха участък от магистрала Аялон.

Някои от тях пробиха полицейския кордон до резиденцията на Нетаняху. Полицията е използвала водни оръдия, за да разпръсне тълпата, събрала се пред дома на премиера, съобщават световните издания.

Израелският генерален консул в Ню Йорк обяви оставката си заради действията на правителството на Нетаняху. Всички университети, считано от 27 март, спират учебните занятия за неопределено време.

Размирици и масови протести в Израел след решението на Нетаняху ВИДЕО

Припомняме, че по-рано Нетаняху отстрани от поста министър на отбраната на Израел Йоав Галант, който се застъпи за спиране на съдебната реформа, ограничаваща правомощията на Върховния съд и предоставяне на контрол върху избора на съдии на кабинета от министри, заради което започнаха протести в страната.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук