Този месец Украйна ще получи всички 14 единици поръчани от САЩ системи за борба с дронове Vampire. Това се посочва в изявление на командването на Военноморските сили на САЩ, предава РБК-Украйна.

Отбелязва се, че разработването, производството и доставката на системите се извършва в най-кратки срокове под ръководството на специалния екип за разработка на прецизни оръжия PMA-242 на ВМС на САЩ.

"Доставихме първите четири системи само за шест месеца, използвайки иновативна стратегия за сключване на договори и работейки усърдно, за да сме в крак с бързото развитие на системата", е заявил Кевин Распет, заместник-ръководител на програмата за чуждестранни продажби.

Американският флот също съобщава, че първите ракети APKWS, оборудвани с безконтактен детонатор, трябва да пристигнат с новата партида Vampire. Това ще се случи през следващите седмици.

Комплексите Vampire за борба с дронове са сравнително ново оръжие. Тестването му за първи път започна през 2021 г. Мобилният противовъздушен комплекс разполага с оптико-електронна система WESCAM MX-10 с термовизионни камери, пише "Фокус".

Vampire е оборудван с пускова установка и лазерно насочвани 70 mm ракети APKWS. Комплексът е преносим и може да бъде инсталиран на различни превозни средства.

Част от Vampire, които ще получи Украйна, са монтирани на американския многоцелеви SUV Humvee.

Първите системи Vampire са включени във военния пакет на САЩ за Украйна през юли 2023 г. Броят им не беше разкрит. През септември САЩ съобщиха, че въоръжените сили вече използват комплексите.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук