Оръжия от партньорите на въоръжените сили на Украйна, информация за които се появява в публични източници, се превръщат в неприятна изненада за руснаците.

„Както се оказа, колесните танкове влязоха в нашата морска пехота, това ще подсили нашата лека пехота. Също така стана публично известно, че една от новосформираните тежки пехотни бригади получи американски ракети APKWS, които се насочват с лазерен лъч.

Тези ракети са еднакво добри за сваляне на руски БПЛА „Ланцет“ и внимателно да обстрелват руски огневи точки някъде в помещенията“, каза в ефира на Еспресо експертът на Defense Express Иван Киричевски, цитиран от УНИАН.

Той припомни, че Словения е предоставила на Киев лицензирани копия на австрийски бронетранспортьори, които са добри и надеждно ще защитят пехотата при контранастъпление.

„Това също е изненада за руснаците. Много от това, което сега се появява в нашите публични източници за руснаците, съдейки по тона на техните описания, се оказва известна неприятна изненада“, каза Киричевски.

Според експерта Въоръжените сили на Украйна ще се опитат да повторят успеха на Харковската операция по време на ново контранастъпление, което се очаква след няколко седмици.

„Освен това, като се има предвид специфичният тип военни действия, които пробиват ешелонираната отбрана на противника, която се придържа към укрепления, най-незабележимият етап от подготовката е натрупването на средства за радиоелектронна борба, които ще гасят руските комуникации. Както и натрупването на различни видове дронове, които ще унищожават целите им. На първо място руснаците ще разбият комуникационната система", обобщи той.

Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че подготовката за контранастъпление на Въоръжените сили на Украйна вече е на финалната права.

Според ISW в Русия е имало вълна от "генерални" уволнения поради страх от контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна.

Американските военни са убедени, че украинските въоръжени сили са в добра позиция за започване на контранастъпление.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук