В Гърция за първи път бяха разположени американски бойни дронове, но не за постоянно, отбелязва електронното издание Protothema, цитирано от Фокус. Американските военновъздушни сили започнаха да използват MQ-9 Reaper от военновъздушната база в Лариса, разположена близо до Егейско море.

Говорителят на Пентагона Ерик Пахън заяви, че безпилотните самолети са разположени на гръцка земя временно, докато трае ремонтът на база в Африка. „Тези самолети са без бойно оборудване и се използват само за разузнаване. Поради оперативни съображения за сигурност, обаче, не публикуваме подробности за конкретни мисии", поясни Пахън.

Той допълни, че операциите, извършвани с тях, са „от решаващо значение за постигането на общите ни цели за сигурност в региона, по-специално за преодоляване на заплахите от юг". Безпилотните самолети летят единствено през гръцко въздушно пространство „по маршрути, които са одобрени от правителството на Гърция, и докато са в гръцкото въздушно пространство, са в контакт с гръцките власти за контрол на въздушното движение по всяко време", увери представител на Военновъздушните сили на САЩ в Африка.

Пахън отказа да поясни в коя база са разположени безпилотните летателни апарати, но в Африка има няколко възможности. САЩ в момента разширяват въздушната база „Агадез“ в Нигер, за да се подготвят за по-широкото използване на MQ-9.

Докато мисията на MQ-9, разположена в Гърция, ще бъде фокусирана на юг, движението има потенциал да разгневи съюзника в НАТО - Турция. САЩ отдавна разчитаха на военната база „Инджирлик", за да стартират операции в региона, но отношенията между Вашингтон и Анкара са напрегнати още от опита за държавен преврат в Анкара от лятото на 2016 г.

Гърция със сигурност би искала да се възползва от това напрежение. Според медиен доклад американският помощник държавен секретар по европейските и евроазиатските въпроси Уес Мичъл е обсъждал преместването на „значителна част" от военното присъствие на САЩ в „Инджирлик“ в Гърция.