Вторият комплексен полет на американската хиперзвукова ракета AGM-183A на 13 март е бил неуспешен тест. Това съобщи ръководителят на Министерството на Военно-воздушните сили на САЩ Франк Кендъл, цитиран от световните агенции.

"Изпитанието, което току-що проведохме, не беше успешно. Не получихме данните, от които се нуждаем след този тест", казва той по време на изслушване пред Камарата на Конгреса.

ВВС на САЩ не цитират други коментари, пише Air & Space Forces Magazine.

Официално е съобщено само, че бомбардировач B-52H е изстрелял ракетата по време на втория си All-Up-Round тест край бреговете на Южна Калифорния и като резултат „изпитанията достигнаха няколко цели и както инженерите, така и изпитателите събират данни за допълнителен анализ."

Военновъздушните сили обаче отказаха допълнителна информация, позовавайки се на оперативната сигурност.

Припомняме, че през декември САЩ извършиха първото успешно изстрелване на пълноценен прототип на хиперзвуковата ракета "въздух-земя" AGM-183 ARRW.

Тя беше изстреляна от стратегически бомбардировач B-52H и докато летеше над Тихия океан край калифорнийския бряг на Съединените щати, достигна хиперзвукова скорост, която е пет пъти по-висока от скоростта на звука.

Този тест беше първото изстрелване на пълноценен прототип на боеспособната ракета. Телеметричните данни показаха, че всички задачи са изпълнени.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук