В затвор в американския щат Индиана тази сутрин бе екзекутирана осъдената за убийство Лиза Монтгомъри - единствената жена с влязла в сила такава присъда в САЩ в момента и първата затворничка, екзекутирана от американското правителство след 1953 г., предадоха БТА и Ройтерс.

Екзекуцията на 52-годишната Монтгомъри със смъртоносна инжекция беше извършена, след като Върховният съд на САЩ отстрани последната пречка към изпълнението на присъдата, отменяйки досегашното й отлагане в резултат на намеси от адвокатите й.

Защитата на осъдената води поредица от битки във федералните съдилища до последния момент, докато съдбата й бе решена от консервативното мнозинство във Върховния съд, който отмени отлагането на екзекуцията, постановено от Осми американски окръжен апелативен съд.

Кели Хенри, адвокатка на осъдената, нарече екзекуцията "ужасен, незаконен и излишен акт на упражняване на авторитарна власт". Тя обърна внимание на "неоспоримия факт", че Монтгомъри отдавна е страдала от деградиращо психично заболяване, което е диагностицирано и лекувано от затворническите лекари.

Тя бе осъдена за отвличането и убийството чрез задушаване на Боби Джо Стинет през 2007 г. в Мисури. Тогава жертвата е била бременна в осми месец. Монтгомъри изрязала уробата с плода на жертвата в него. Детето оцеляло.

Някои от близките на Стинет присъствали на екзекуцията на Монтгомъри, съобщи министерството на правосъдието.

На федералните екзекуции бе наложен 17-годишен мораториум и само трима мъже са били екзекутирани от федералното правителство след 1963 г., докато мораториумът не бе отменен от президента Доналд Тръмп миналата година. Тръмп е отявлен привърженик на смъртното наказание много преди да влезе в политиката.

Миналата седмица адвокатите на Монтгомъри се обърнаха към Тръмп с молба за помилване на тяхната клиентка с аргумента, че тя е извършила престъплението след тежко детство, в което е била малтретирана и многократно изнасилвана от своя доведен баща и негови приятели. Затова те поискаха присъдата да бъде заменена с доживотна.

Преди това и американски правозащитници и либерални юристи също настояха правителството да отмени екзекуцията на Монтгомъри, като посочиха, че "животът й е белязан от неописуема травма, довела до документирано мозъчно увреждане и психична болест".

До края на мандата на Тръмп, изтичащ след седмица, са насрочени още две федерални екзекуции - за четвъртък и петък, но поне за момента те са отложени от федерален съдия във Вашингтон, за да могат осъдените да оздравеят от ковид-19.