Извършителят на нападението с мачете срещу френски военни пред Лувъра призна, че е 29-годишен египтянин и се казва Абдула Реда ел Хамами, потвърждавайки предположенията на полицията, предаде Франс прес.
Нападателят е арестуван и се намира в болницата. Той нападна с нож военен патрул и бе прострелян от един от войниците. Досега нападателят отказваше да говори на разпитите и полицията се опитваше да потвърди самоличността му. Вчера той е започнал да дава показания и е изложил версията си за случилото се, съобщи източник от съда.

В петък сутринта нападателят, въоръжен с два 40-сантиметрови ножа, нападна край Лувъра четирима военни, крещейки "Аллах акбар". Един от войниците беше леко ранен в областта на скалпа. Друг се опитал първоначално да отблъсне нападателя, без да използва оръжие, а след това произвел четири изстрела, ранявайки го тежко.

Лувърът, най-посещаваният музей в света, беше затворен след нападението, но на следващия ден отвори врати. Нападението събуди болезнени спомени във Франция, където серия от джихадистки атентати през 2015 и 2016 г. отнеха живота на общо 238 души. От 15 месеца в страната е въведено извънредно положение.

Продължава разследването на миналото и мотивациите на извършителя на нападението. Той няма полицейско досие, има диплома по право и работи в Обединените арабски емирства.

Остава неясно защо през 2015 и 2016 г. е посещавал Турция и дали е действал сам, или по нечии заповеди. Ел Хамами е влязъл във Франция на 26 януари, законно, с туристическа виза, с полет от Дубай. Стаята, в която е отседнал, е била резервирана онлайн още през месец юни миналата година, преди да подаде молба за туристическа виза през октомври.

Засега никоя терористична група не е поела отговорност за нападението и не са открити данни, че Хамами принадлежи към подобна група. В акаунта му в Туитър обаче са открити възторжени постове, в които той изглежда се заклева във вярност на Ислямска държава.

Баща му е пенсионер, бивш високопоставен служител на египетската полиция. Той смятал, че синът му, който не показвал признаци за радикализация, е в командировка.